Imatge d'arxiu d'una actuació dels Castellers de Barcelona (ACN/Maria Belmez)

Demanen 40 anys de presó a un exmembre dels Castellers de Barcelona per abusar de 9 menors

Segons la Fiscalia, l'acusat s'aprofitava de la confiança de les famílies i les seves víctimes, nenes i adolescents d'entre 7 i 17 anys, que convidava a casa seva després dels assajos o les actuacions

Actualitzat

Petició de gairebé 40 anys de presó per a un exmembre dels Castellers de Barcelona acusat de diversos delictes d'abús sexual a 9 menors d'edat membres de la colla, i d'un delicte d'exhibicionisme.

Segons la Fiscalia, l'home s'aprofitava de la confiança de les famílies i les víctimes, nenes i adolescents d'entre 7 i 17 anys, que convidava a casa seva després dels assajos o de les actuacions. La Fiscalia també demana 5 anys de llibertat vigilada i la inhabilitació per a qualsevol ocupació relacionada amb menors.

L'acusat va ser detingut el novembre de 2020, però va quedar en llibertat amb mesures cautelars


5 anys d'abusos sexuals a nenes de la colla

L'home va treballar als Castellers de Barcelona com a tècnic de nens i nenes entre 2014 i 2019 i en va ser membre durant més de 20 anys. Segons l'escrit de la Fiscalia, això li va permetre guanyar-se la confiança de les famílies.

Aprofitant "el seu rol de mentor" i que "era un referent", feia massatges a les menors i els deia que això els "serviria per dormir millor" o per "alleugerir les molèsties físiques" de les actuacions castelleres. L'acusat hauria fet tocaments a les nenes durant els massatges i els deia que es quedessin en roba interior.

L'acusat també hauria entrat al lavabo sense avisar mentre es dutxaven les menors "amb intenció de veure-les nues", segons l'escrit de la Fiscalia. També manté que l'acusat actuava en tots els casos amb un modus operandi molt similar.

A conseqüència d'aquests fets, diverses menors van necessitar assistència psicològica.

Per tot això el ministeri públic acusa l'home de 10 delictes d'abús sexual, sis d'ells continuats, i un delicte d'exhibicionisme, i demana una pena de 39 anys i mig de presó, així com ordres d'allunyament de totes les noies, cinc anys de llibertat vigilada i la inhabilitació per treballar en feines que impliquin el tracte amb menors.
 

Els Castellers de Barcelona creen un protocol de prevenció

Els Castellers de Barcelona, en declaracions al 324.cat, expliquen que tan bon punt van saber els fets van "separar l'acusat amb caràcter indefinit" de la colla. També van demanar assessorament a la Unitat Funcional d'Abusos a Menors (UFAM) i a la Fundació Vicky Bernadet, una entitat especialitzada en l'atenció, prevenció i sensibilització d'abusos a menors, comesos tant en l'àmbit familiar com en l'entorn de confiança del nen o nena.

"Tenim una responsabilitat sobre les persones de la colla; per això, fins al dia d'avui, hem continuat al costat de les menors en el grau que ens ha demanat cadascuna", afirma Gregori Samper, l'actual president dels Castellers de Barcelona.

També han obert una Àrea d'Equitat als Castellers de Barcelona, que s'ha encarregat de crear un protocol de prevenció d'abusos. El cap de colla reconeix que "no és perfecte i que es pot millorar, però és un primer pas".

Aquest protocol el van presentar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya perquè estigués a disposició de la resta de colles i poguessin adaptar-lo als seus espais. "És important prevenir perquè no torni a passar", remarca Samper.

Quan es van donar a conèixer els fets, aquest va ser el comunicat que van emetre els Castellers de Barcelona:
 


El telèfon d'atenció per a casos d'abusos contra menors és el 116 111. Mitjançant el telèfon Infància Respon, la Generalitat té l'objectiu de prevenir i detectar casos de maltractaments a infants i adolescents.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexualCastellers
Anar al contingut