Casa Fuster
L'ancià passava llargues jornades al carrer Gran de Gràcia, al costat de l'hotel Casa Fuster (Ajuntament de Barcelona/Vicente Zambrano)

Petició de 30 anys de presó per obligar un ancià malalt a demanar caritat a Barcelona

Una parella hauria enganyat l'home per venir des de Romania i l'hauria forçat a viure en condicions deplorables que li van comportar amputacions i greus problemes de salut

RedaccióActualitzat

La Fiscalia demana 30 anys de presó a dos acusats i 21 a un altre en un dels primers cops que arriba a judici un cas de tràfic d'éssers humans per mendicitat, ja que habitualment es vincula a delictes de prostitució.

Cada dia, de dilluns a divendres, "sense descans ni cap comoditat", portaven un ancià malalt a punts turístics de Barcelona, sobretot al carrer Gran de Gràcia, al costat de l'hotel Casa Fuster.

Un cop allà, asseien l'home a terra, al costat d'un cartell de cartró que deia que demanava caritat, un got de plàstic per recollir els diners i una cadira de rodes a la qual no podia pujar sense ajuda.

L'home, de 71 anys, s'havia d'estar allà des de les sis o les set del matí fins a les deu del vespre, controlat per evitar que marxés, sense menjar ni aigua. En acabar el dia, el portaven a un local on dormia sobre cartrons. Així va estar durant sis mesos.

L'ancià, de nacionalitat romanesa, hauria abandonat el seu país el setembre del 2016, enganyat amb la falsa promesa que a Barcelona podria millorar la seva situació econòmica precària. Un cop aquí van prendre-li el passaport.

A causa de les males condicions de vida i de no rebre l'assistència mèdica adequada, l'home va patir amputacions i problemes greus de salut.


Tres acusats

Els responsables de tot plegat serien un home i una dona a qui la Fiscalia acusa de delictes de tràfic d'éssers humans i de lesions. Demana 30 anys de presó per a cadascun i uns 200.000 euros d'indemnització pels danys físics i morals patits.

Per a un tercer acusat, que va comprar per 400 euros el dret a explotar l'home, la fiscal sol·licita 21 anys de presó per delictes similars i 30.000 euros d'indemnització per danys morals.

Després de la compravenda, aquest últim hauria sotmès l'ancià durant un mes, fins que la policia el va rescatar a finals d'agost del 2018.

La víctima havia demanat ajuda a vianants i veïns, que van alertar els serveis d'assistència. L'home el van ingressar i li van haver d'amputar la cama a causa del deteriorament nutricional i del seu greu estat de salut.

Tots tres acusats es troben en presó preventiva.

El cas es jutjarà a l'Audiència de Barcelona, però encara no hi ha data fixada.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut