Judici dels activistes de la MAT als jutjats de Girona
Judici als activistes de la MAT als jutjats de Girona
Girona

Demanen 18 mesos de presó a 7 activistes que van frenar la construcció de la MAT

Durant cinc mesos van bloquejar les obres de la línia de Molt Alta Tensió acampats i penjats dels arbres d'un bosc de la Selva, ara fa 8 anys

RedaccióActualitzat

Set activistes s'enfronten a penes d'un any i mig de presó per bloquejar la construcció de la línia de molt alta tensió (MAT) l'any 2010. Els joves activistes van passar cinc mesos, de l'octubre del 2009 fins al març del 2010, acampats i penjats dels arbres en un bosc de la Selva per impedir la construcció de la MAT, on Red Eléctrica havia de col·locar dues torres.

El judici ha començat aquest divendres als jutjats de Girona, vuit anys després dels fets. Els set joves estan acusats de coaccions i desobediència a l'autoritat per dificultar la instal·lació de dues torres de la línia al bosc del Pla de les Mines, a Sant Hilari Sacalm.

 

 

El fiscal i l'acusació particular que representa Red Eléctrica els demanen, a més de l'any i mig de presó, 41.000 euros pels perjudicis a la companyia. L'advocat dels acusats, Benet Salellas, ha dit:

"Aquest és un procediment que ha instat Red Eléctrica, a qui el jutjat dona plena credibilitat. Tenim unes institucions judicials i policials actuant com si fossin la força bruta d'una empresa privada com és Red Eléctrica Espanyola, i aquest és un debat que intentarem plantejar en el judici."

Després de cinc mesos instal·lats en un campament al bosc, els Mossos d'Esquadra els van desallotjar per la força el 24 de març de l'any 2010. La policia va despenjar 6 joves que estaven enfilats als arbres en unes plataformes i un altre que s'havia encadenat en un bidó ple de ciment enterrat a terra. Un dels mossos ha declarat que va costar, que es van resistir i que van estar-se dues hores jugant al gat i la rata.

 

 

Després del desallotjament, Red Eléctrica assegura que va haver de netejar la zona amb un cost que s'eleva a més de 41.000 euros i que ara reclama als acusats, segons ha declarat Lluís Pinós, delegat de Red Eléctrica a Girona.

"Quan vam entrar a la parcel·la hi havia diverses construccions, túnels, s'havien posat claus als arbres en forma de trampa, hi havia túnels també com a trampes per dificultar les feines."

Un grup de persones s'han concentrat a l'exterior dels jutjats per donar suport als acusats i dos joves s'han enfilat a uns arbres que hi ha davant l'edifici judicial, tal com van fer els seus companys per impedir la instal·lació de torres de la línia de molt alta tensió.

 

A finals de febrer hi ha previst un altre judici a un noi que es va enterrar en un cotxe al peu d'una torre de la MAT a Viladesens.

 

Anar al contingut