Els líders estudiantils fent el símbol de les protestes, contra la censura
Els líders estudiantils fent el símbol de les protestes, contra la censura
Bangkok

Demanen 15 anys de presó per a cinc joves tailandesos per criticar la monarquia

El moviment estudiantil reclama una nova Constitució que concedeixi més drets al poble i resti poder a l'exèrcit i la monarquia

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Cinc dels líders estudiantils que encapçalen el moviment prodemocràtic a Tailàndia han comparegut a la comissaria de Bangkok per ser informats de l'acusació de lesa majestat, que suposa penes de presó de fins a 15 anys per criticar la família real.

Els joves han defensat la llibertat d'expressió quan han arribat a la comissaria amb un gest que ja s'ha convertit en tot un símbol de les protestes: aixecar tres dits de la mà com es fa a la saga "Els jocs de la fam". En aquest cas i davant una gran expectació mediàtica, s'han posat la mà davant de la boca per rebutjar la censura a la qual se senten sotmesos.

Dotze líders de les manifestacions antigovernamentals també han estat acusats de vulnerar l'article 112 de la Constitució, conegut com la Llei de Lesa Majestat, per haver protagonitzat les reclamacions de reforma de la monarquia i per haver criticat el rei Vajiralongkorn, a qui acusen d'acumular més poder del que realment li permet la Constitució tailandesa.
 

Les protestes davant de l'11 Regiment d'Infanteria, guàrdia del rei tailandès
Les protestes davant de l'11 Regiment d'Infanteria, guàrdia del rei tailandès (Athit Perawongmetha/ Reuters)

 

La compareixença es produeix un dia després de la protesta de milers de joves davant una de les unitats militars que es dediquen a la vigilància personal del monarca. De fet, una de les exigències de les protestes és la reforma dels comandaments militars, encara amb un gran poder i influència.

 

Cinc mesos de protestes antimonàrquiques

Al juliol va començar l'onada de manifestacions, dirigides contra el primer ministre, Prayut Chaocha, un general colpista. El moviment prodemocràtic exigeix la seva dimissió i una nova Constitució que limiti el poder dels militars, que han arribat al poder a través de 12 cops d'estat des del 1932, quan es va abolir l'absolutisme al país. L'actual carta magna va ser redactada per una junta militar.

En tot cas, la demanda més ambiciosa del moviment estudiantil és la reforma de la monarquia, una institució intocable fins ara i un tema tabú fins que els joves s'han atrevit a criticar-la explícitament en públic.

El rei Vajiralongkorn, de 68 anys, va ascendir al tron el 2016, després de la mort del seu pare, el rei Bhumibol Adulyadej, més popular que el seu fill, criticat també per haver viscut llargues temporades fora del país, concretament a Alemanya.

De fet, des de l'octubre, el rei actual no és a Tailàndia i ha pres el control personal de la fortuna reial, valorada en 29.000 milions d'euros i per la qual pràcticament no es paguen impostos.

 

El ànecs grocs també s'han fet populars a les protestes tailandeses
El ànecs grocs també s'han fet populars a les protestes tailandeses (Soe Zeya Tun/ Reuters)

 

Una protesta irònica i creativa

Les protestes prodemocràcia a Tailàndia utilitzen una simbologia molt particular i carregada d'ironia, tot i la duresa de les penes a les quals s'enfronten els seus líders, acusats de sedició i lesa majestat.

El seu gest característic és aixecar tres dits de la mà com a la saga distòpica de "Els jocs de la fam". A les novel·les i la pel·lícula, la salutació és un símbol de la resistència dels joves contra l'elit, que viu aïllada.  

També s'han fet populars els ànecs grocs inflables de l'artista holandès Florentijn Hofman, que els joves han portat a les manifestacions amb el pretext de voler fer-los servir per creuar el riu i arribar fins el parlament tailandès. Finalment, els ànecs han estat més útils com a escut contra la repressió policial.

Humor, ironia i creativitat a les protestes tailandeses
Humor, ironia i creativitat a les protestes tailandeses (Jorge Silva/ Reuters)

Aquesta ànecs grocs també van ser el símbol de les protestes al Brasil, el 2017, contra la pujada dels impostos, així com a les protestes a Hong Kong el 2019 i enguany contra la intromissió de la Xina

Els manifestants també s'han vestit de Harry Potter en algunes protestes, amb la seva vareta màgica contra el mal. Un grup d'estudiants de secundària anomenat "Bad Students" porten a les manifestacions dinosaures de plàstic, que simbolitzen les normes antiquades que prevalen a Tailàndia i que, fins ara, ningú s'havia atrevit a criticar en públic.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut