La influencer va pujar les imatges dels abusos al seu perfil de la xarxa social (Reuters/Dado Ruvic)

Demanda contra TikTok per la mort de dues nenes en un repte viral als Estats Units

Les seves famílies consideren que l'algoritme de la plataforma xinesa permet, i fins i tot promou, contingut nociu i perillós per als menors d'edat

Les famílies de dues nenes nord-americanes de 8 i 9 anys que van morir fa uns mesos fent un repte viral de TikTok han demandat la plataforma xinesa al·legant que els seus algoritmes són els responsables de la mort de les seves filles.

Lalani Erika Walton, de 8 anys i de Texas, i Arriani Jaileen Arroyo, de 9 anys i de Wisconsin, van morir l'any passat per autoestrangulació mentre participaven en el Blackout Challenge, de TikTok, que animava els usuaris a estrenye's el coll fins a perdre el coneixement.

Les dues nenes van rebre invitacions al repte viral als seus comptes, sobretot a través de la pàgina For You -un apartat en què TikTok promociona vídeos en funció dels interessos de l'usuari-. Això les va incentivar a participar en el repte que, finalment, les va portar a la mort.

Les dues demandes per mort injusta s'han presentat aquest dimarts al Tribunal Superior de Los Angeles, segons ha explicat Matthew P Bergman, un dels advocats fundadors del Social Media Victims Law Center (SMVLC), entitat que defensa les famílies amb menors addictes a les xarxes socials:

"TikTok ha de ser responsable de difondre contingut mortal a aquestes dues nenes"

La xarxa social xinesa ha aconseguit milions de seguidors a tot el món, molts d'ells menors d'edat

En la demanda s'enumeren una sèrie de retrets a TikTok, com ara que el seu algoritme promou "de manera intencionada i repetida" contingut perillós i nociu, permet als usuaris menors d'edat l'aplicació i no adverteix els usuaris ni els seus tutors legals sobre la naturalesa addictiva de l'aplicació. 

Als Estats Units, l'edat legal per tenir perfil a les xarxes socials és de 13 anys, però TikTok, com d'altres plataformes, només demana als menors que posin la seva data de naixement.

"TikTok, sens dubte, sabia que el mortal Blackout Challenge s'estava estenent a través de la seva aplicació i que el seu algoritme alimentava específicament aquest repte per als menors, inclosos els que han mort."

Això, segons els advocats de SMVLC, es permet per part de la companyia xinesa perquè "augmenta el compromís, el nombre d'usuaris i, finalment, els beneficis".

"TikTok va prioritzar tenir més beneficis corporatius per sobre de la salut i la seguretat dels seus usuaris i, específicament, dels menors vulnerables, que sabia o hauria d'haver sabut que utilitzaven el seu producte a la xarxa social."

 

Addictes al mòbil

Segons han publicat els mateixos advocats de les famílies, les dues nenes estaven "enganxades" a les pantalles i tenien mòbil propi.

L'Arriani, de 9 anys, tenia mòbil des dels 7. Al principi, publicava vídeos seus cantant, però, a poc a poc, es va anar obsessionant amb els reptes, molts dels quals de ballar o menjar. I això fins que un dia la seva família la va haver de socórrer perquè s'havia asfixiat intentant fer el repte Blackout Challenge. Uns dies després va morir a l'hospital.

L'altra nena, la Lalani, havia rebut un mòbil de regal pel seu vuitè aniversari. Ràpidament es va fer addicte al TikTok i sense que els seus pares se n'adonessin, va començar a participar en el repte mortal que havia aparegut al seu feed. El dia de la seva mort, havia estat hores veient vídeos en un viatge familiar per carretera, incloses publicacions del Blackout Challenge. L'acusació destaca que "la nena creia que, si publicava un vídeo d'ella fent el repte, es faria famosa, així que va decidir provar-ho".

La companyia xinesa ja ha rebut crítiques anteriorment per la seva política envers els menors d'edat (Reuters/Mike Blake)

No és el primer cas

TikTok s'ha defensat dient que aquest repte ja existia abans que nasqués la plataforma i ha esborrat el hashtag i tot el contingut del BlackOutChallenge. Però la companyia xinesa ja ha estat criticada anteriorment per permetre la propagació de reptes perillosos. L'any 2020, per exemple, una noia de 15 anys va morir després de participar en l'anomenat "Desafiament Benadryl", en què els usuaris prenien una gran quantitat d'antihistamínics per aconseguir efectes al·lucinògens.

Altres reptes no tan extrems han provocat ferits de diversa consideració entre els usuaris, alguns de caràcter greu.

Un dels fenòmens més extrems pel que fa a aquest tipus de reptes es va destapar fa uns anys a les xarxes de Rússia. El conegut com a repte de la Balena Blava va aixecar totes les alarmes, ja que posava en evident perill els joves participants. També se'n van detectar diversos casos a Catalunya.

Els experts demanen, en aquest vídeo, més control a les plataformes i també als poders públics i als pares, per evitar que es repeteixin situacions com les que han acabat amb la vida de les dues nenes.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials TikTokJudicial
Anar al contingut