Tennessee, amb prop de 7 milions d'habitants, és un dels estats més afectats en la crisi dels opioides als EUA (Reuters)

Demanda a les farmàcies Walgreens per alimentar l'epidèmia d'opiacis a Tennessee

S'acusa la cadena de farmàcies de l'excés deliberat de venda d'opioides i d'ignorar "no per accident" les normes de control d'aquestes substàncies

L'estat de Tennessee ha demandat la cadena Walgreens, gegant en la venda de productes de farmàcia nord-americana, per "alimentar l'epidèmia d'opioides de l'estat". S'acusa Walgreens d'inundar el mercat amb un excés deliberat de venda de narcòtics i vulnerar les lleis de protecció del consumidor i causar danys públics.

Segons la demanda, Walgreens va utilitzar la seva posició com una de les cadenes de farmàcies més grans de l'estat per dispensar més de 1.100 milions de píndoles d'oxicodona i hidrocodona a Tennessee del 2006 al 2020, aproximadament equivalent a 175 comprimits per cada resident de l'estat.

Tennessee acusa de vendre en 15 anys més d'1.100 milions de píndoles, unes 175 per cada habitant de l'estat (Reuters)

A l'escrit de la querella, de 148 pàgines, presentada aquest dimecres al Tribunal de Circuit del comtat de Knox, l'estat de Tennessee considera que els establiments Walgreens "van saturar completament l'estat de Tennessee amb narcòtics" i que "el gran volum d'opioides que va alliberar a Tennessee era poc raonable i molt sospitós a primera vista".

"Walgreens no va inundar l'estat de Tennessee amb opioides per accident. Més aviat, el combustible que Walgreens va afegir al foc de l'epidèmia d'opioides va ser el resultat del coneixement -o deliberadament ignorant- de decisions corporatives."

Tennessee, amb prop de 7 milions d'habitants, és un dels més afectats en la crisi dels opioides dels Estats Units, i s'hi han documentat almenys tres morts per sobredosi relacionades amb opiacis cada dia, segons la demanda.

Les addiccions per opioides ja fa anys que preocupa als Estats Units, on s'ha considerat una epidèmia. El 2017, el president Donald Trump va declarar "l'emergència nacional" per fer front a aquest problema.

Demandes en altres estats

Al maig, la matriu corporativa amb seu a Illinois Walgreens Boots Alliance va arribar a un acord de 683 milions de dòlars a Florida, que també va reclamar a la cadena de farmàcies responsabilitats per una epidèmia d'opioides en aquest estat. Però en l'acord, Walgreens no va admetre haver actuat malament ni haver causat dany.

Ara, en un comunicat a Reuters, la companyia torna a negar haver alimentat la crisi d'opioides a Tennessee, i reitera la seva defensa:

"Walgreens mai va fabricar ni comercialitzar opioides, ni els vam distribuir a les clíniques del dolor i als 'pill mill' que van alimentar aquesta crisi."

"Continuarem defensant-nos dels atacs injustificats a la professionalitat dels nostres farmacèutics, professionals de la salut que viuen a les comunitats a les quals serveixen"

El terme "pill mill" (literalment, "molí de pastilles") en anglès s'utilitza normalment per descriure un metge, una clínica o una farmàcia que prescriu o distribueix medicaments que necessiten recepta de manera inadequada o il·legal, quan no són realment necessaris o a canvi de suborns.

És en aquest sentit que la demanda de Tennessee acusa Walgreens de convertir-se en part d'un "esquema de venda il·legal de substàncies controlades" ignorant els nombrosos indicis que s'estaven prescrivint opioides de manera sospitosa i de les advertències de la DEA (Agència del Control de Drogues).

Sense control a les vendes

A la querella es destaquen com a "banderes vermelles" els indicis que la companyia hauria ignorat i que vulneren la llei per al control de la venda i prescripció d'aquestes substàncies controlades que necessiten recepta mèdica, com ara la manca de dosificació individualitzada; múltiples receptes per a la dosi més forta disponible; molts clients amb els mateixos codis de diagnòstic; alts percentatges de pacients que paguen en efectiu; clients que sovint busquen recàrregues anticipades, i els clients que viatgen llargues distàncies per omplir les receptes.

Segons la demanda, s'han detectat clients provinents de fins a 31 estats diferents, així com la prescripció conjunta de fàrmacs com les benzodiazepines o els relaxants musculars, juntament amb els opioides, que formen un potent còctel de drogues addictives conegut com "the holy trinity" (Santíssima Trinitat).  

El període en què l'estat de Tennessee va registrar el creixement més alt en la dispensació d'opioides, segons la demanda, va coincidir amb els anys 2006 a 2014 quan Walgreens va operar com a distribuïdor a l'engròs per a les seves pròpies farmàcies, i va ocupar així dos esglaons de la cadena de subministrament.

El gegant d'establiments de farmàcies prescriu i ven aquests medicaments que necessiten recepta (Reuters)

Amb entre 200 i 300 botigues a tot l'estat, les farmàcies de Walgreens van comprar col·lectivament 795 milions d'opioides als distribuïdors durant aquest període. Alguns provenien d'altres majoristes, però Walgreens va "autodistribuir-se" el 81% dels seus propis subministraments d'opioides al detall en aquella època, segons la queixa.

ARXIVAT A:
SalutJudicialEstats UnitsDrogues
Anar al contingut