Barcelona

Delort ha assumit la direcció policial en la manifestació anti-Bolonya

Els universitaris catalans han tornat a sortir als carrers contra el Pla Bolonya i també contra l'acció dels Mossos d'Esquadra en el desallotjament de dimecres de la setmana passada a la Universitat de Barcelona. La policia ha considerat aquesta marxa de màxim risc, ja que els estudiants volien desfilar per la Rambla, zona considerada prohibida per a qualsevol tipus de manifestació. Paral·lelament, aflora la greu crisi interna a la conselleria d'Interior. Segons informa Televisió de Catalunya, tot plegat ha fet que aquest dijous hagi estat Joan Delort, secretari de Seguretat Pública, qui hagi assumit la responsabilitat del desplegament policial. Saura ha fet descansar el director de la policia, Rafael Olmos, a qui des de la mateixa conselleria es dóna ja per destituït, tot i que oficialment no ho serà fins dimarts que ve en la reunió de govern de la Generalitat.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Joan Saura, destituirà el director general de la policia, Rafael Olmos, dimarts que ve, aprofitant la reunió de govern. Fins aleshores, Saura ha decidit apartar-lo i aquest dijous Olmos ja no ha dirigit el dispositiu dels Mossos en la manifestació dels anti-Bolonya. Així li ho va fer saber dimecres en una reunió mantinguda entre tots dos. El dispositiu d'aquest vespre l'ha dirigit el seu superior, Joan Delort, secretari de Seguretat Pública.

De fet, el president José Montilla ha blindat Delort davant les veus que també l'apuntaven com una segona víctima política dels aldarulls amb els estudiants de la setmana passada. Excepte Delort, el president de la Generalitat deixa que sigui el conseller Saura qui decideixi qui ha d'assumir responsabilitats polítiques, una vegada hagi estudiat l'informe elaborat pels Mossos. Saura començarà a estudiar entre aquest dijous i divendres l'informe, però no serà l'única font que utilitzarà per decidir quines conseqüències té aquesta polèmica. També mantindrà diverses reunions amb algunes de les entitats i els ens locals que són presents al Consell de Seguretat, com ara la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona o Justícia i Pau, amb l'objectiu de tenir en compte diverses versions dels fets. Un cop hagi recopilat tota la informació, el conseller d'Interior compareixerà dimarts al Parlament per donar explicacions.

La consellera de Justícia i antecessora de Saura a Interior, Montserrat Tura, ha defensat que els Mossos d'Esquadra actuïn en les manifestacions no comunicades, com la d'aquest dijous. "Quan un acte de protesta, com el d'aquesta tarda, no compleix els requisits, no és una manifestació, sinó un acte de desordre públic. Llavors, la policia ha d'actuar, i quan això succeeix ens lamentem tots", ha afirmat.

Tura ha remarcat també que mai no es pot justificar l'ús desmesurat de la força per part dels agents, si bé ha recordat que la setmana passada a la marxa hi havia gent amb "pals, totxos o pedres i que ja es dirigien a la manifestació amb la cara tapada". La consellera ha destacat que la llibertat d'expressió i el dret de manifestar-se "van costar molt i són irrenunciables, tot i que no són il·limitats".

Mentrestant, continuen les tancades d'universitaris a quatre facultats de diferents universitats catalanes, sobretot la de Barcelona. Això provoca que a moltes universitats no es pugui fer classe, cosa que ha causat alguns moments de tensió.
Anar al contingut