Delictes i vergonyes en el negoci il·legal de la marihuana: el cas dels Mossos de Tarragona

Gairebé tot el Grup de Salut Pública dels Mossos de Tarragona detingut per corrupció policial, un caporal que deixa el cos per dedicar-se a la ferralla i uns empresaris que volen fer doble negoci

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich

Creuen que és cocaïna, la pols blanca. Els treballadors de l'empresa Tarragonesa de Hierros y Metales troben cocaïna a l'interior de maquinària. L'empresa es dedica a guardar material intervingut en operacions policials per després destruir-lo. Són les 18.48 del 26 d'octubre d'enguany i l'administrador i l'apoderat de l'empresa parlen per telèfon i debaten si ho comuniquen al cos policial que ha portat la investigació o no (no transcendeix quina policia és, ni la quantitat de droga, ni l'operatiu policial en qüestió). ​

Un caporal dels Mossos en excedència

L'apoderat -un caporal dels Mossos d'Esquadra en excedència des del mes d'abril, quan va deixar de ser policia per dedicar-se a la ferralla- li diu a l'administrador que si els expliquen als policies que han trobat la cocaïna això els beneficiarà: "Aquestes coses donen confiança i ens potencia com a empresa." I amb esta visió més des del punt de vista empresarial que des de l'ètica professional, acaba el tema perquè tenen altres preocupacions.

 

I la conversa deriva cap a quina estratègia hauran d'aplicar si els descobreixen què fan amb el material intervingut. Perquè l'empresa es dedica a guardar material intervingut en operacions policials però després no el destrueixen, com haurien de fer. Els investigadors de la Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional sospiten que revenen el material decomissat en plantacions de marihuana a altra gent que vol muntar -també- plantacions il·legals de marihuana.

Seria un negoci circular i a l'alça, tenint en compte que els decomissos de plantacions són continus i que l'empresa rep el material de les operacions de diferents cossos policials.

El Tercer Món per blanquejar la imatge

Estem en el punt de la conversa en què l'administrador -diguem-li un tal Toni- li diu a l'apoderat -diguem-li un tal Jordi- que la policia li havia preguntat si guanyaven diners amb el material que tenien en dipòsit i ell li hauria explicat que ho trituren tot i un cop destruït ho venen.

Si fos així, no hi hauria res d'il·legal, en això. El mosso en excedència, però, verbalitza una idea millor en cas que s'aixequin sospites perquè tenen el magatzem ple de material que, a més, està en bon estat perquè ja procuren que no es faci malbé quan el traslladen de les plantacions a la nau.

 

La idea: que una empresa que exporta material cap a hospitals i col·legis d'Àfrica els facin una factura. "Fem comerç internacional i ho venem a empreses que es dediquen a instal·lar-ho a llocs del Tercer Món. Una part del que tinguem els ho regalem... i que ells ens facin una carta d'agraïment." Així consta en la interlocutòria de presó que ha dictat el jutjat d'instrucció 3 de Reus que instrueix la causa.

Perquè tots dos interlocutors van estar detinguts, com també van estar-ho dues persones més i tres mossos d'esquadra del Grup de Salut Pública de la Unitat d'Investigació de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Tarragona. El jutge va deixar tots els policies en llibertat i per als civils investigats va decretar presó per a dos, que l'haurien eludit en pagar 30.000 euros de fiança cadascun.

 

El Grup de Salut Pública

Els grups de salut pública de les ABP's que es dediquen a investigacions per temes de drogues, del tipus menudeig o menudes plantacions de marihuana. Quan s'ha d'investigar estructures més complexes, se n'encarreguen altres unitats d'investigació.

En estos grups d'investigació bàsica hi ha quatre, cinc, com a molt sis persones treballant-hi. En van detenir tres. Segons els Mossos d'Esquadra, les detencions són per haver-se apropiat dels diners d'una intervenció policial, diners que no haurien entregat al jutjat. A més, a un d'ells també se l'investiga per revelació de secrets, per passar informació policial vinculada al tràfic de drogues a persones vinculades amb el crim organitzat. Arran d'aquest traspàs d'informació, s'haurien vist perjudicades diverses investigacions que els Mossos d'Esquadra tenien en actiu.

 

L'enllaç entre els mossos detinguts i l'empresa de ferralla

L'administrador de l'empresa de ferralla havia convidat quatre mossos del Grup de Salut Pública a un dinar. I a un d'ells pretenia invitar-lo a un viatge al Carib: que s'agafés dies de festa, que li ho pagava tot, que se n'anaven tots dos. Si hi va haver o no viatge al Carib no consta, i tant és. El fet és que tanta generositat s'explicaria, segons la investigació, per què aquest mosso que s'hauria corromput coneixia i facilitava el negoci il·legal de l'empresa de ferralla. De tal manera que en una conversa consta que estava disposat a entregar al jutjat fotografies falses del material destruït: "Agafeu trossos del que sigui i ja està."

Després de vendre el material, el jutge sospita que el mosso rebia un 10% dels beneficis. Tant el mosso com els empleats de l'empresa procuraven que durant els trasllats el material de les plantacions de marihuana no es malmetés. Són llums tipus LED, aparells d'aire condicionat, ventiladors, material car si s'ha de comprar de nou.

 

Com que és material per destruir amb supervisió policial i del qual han de constar documents, la manera de procedir seria acumular-lo sense miraments i agrupar-lo segons l'operació policial perquè quan el jutge en qüestió n'ordenés la destrucció no hi hagués confusions. Però no ho feien així. Tenien una altra nau -al mateix polígon- sense logotip i allí feien les vendes il·legals. Fins i tot entre ells feien la broma que la nau semblava un supermercat de tan ben endreçats i destriats com estaven els objectes. Així sabien quants aparells d'aire condicionat tenien, quants llums LED, etc.

En més d'una ocasió s'havien trobat amb la circumstància que els trucaven per anar a desmantellar plantacions de marihuana de gent a qui ells havien venut el material decomissat a d'altres.

 

La Guàrdia Civil i la custòdia dels cabdells

La investigació explica més fets. Explica com en un decomís la Guàrdia Civil hauria demanat a l'empresa que custodiés la marihuana. Uns guàrdies civils de Còrdova, diuen els investigats: "Si ja han marxat, si eren de Còrdova, els policies ... M'han dit que ho custodiés i que quan pogués ho portés a Botarell, però puc portar-hi la poda, si és igual."

Segons les converses telefòniques intervingudes serien 10.000 plantes de marihuana que l'interlocutor té en un camió i atribueix als policies les següents indicacions: "M'han dit: fes el que vulguis, porta-les a cremar quan vulguis o llença-les a l'abocador." Tant si va anar així la cosa o si hi ha matisos i diferències, les plantes les tenia, i siguin d'on siguin, des de l'empresa de ferralla van veure l'escletxa i els possibles beneficis extra.

L'empresari -el tal Toni- havia fet càlculs i va veure un negoci de 250.000 euros, segons la investigació, que ja no està sota secret de sumari. Va trucar a una altra ferralleria de Viladecans, el de Viladecans s'hi va posar bé i hauria localitzat uns jardiners perquè s'encarreguessin de treure els cabdells de marihuana. De tal manera que a la destrucció hi portarien la resta de la planta i podrien vendre la droga. S'investiga, també, si d'aquest negociat en tenia coneixement un policia en actiu. Però la marihuana es va podrir abans; com es comença a podrir el sistema.

La delinqüència veu l'escletxa que deixa l'excés de confiança, la deixadesa professional, la mala praxi i, sobretot, la corrupció. Aquesta investigació fa aflorar delictes i vergonyes.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraMarihuanaPolicialDroguesCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut