Dolores Delgado ha defensat que el fet d'haver estat ministra de Justícia és una "fortalesa" per ser fiscal general de l'Estat (EFE/Fernando Alvarado)

Delgado defensa en el Congrés la seva idoneïtat com a fiscal general de l'Estat

El PP, Cs i Vox s'oposen frontalment al seu nomenament, que ERC i JxCat veuen com una oportunitat

Yolanda LópezActualitzat

Dolores Delgado ha entrat amb pas ferm a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, disposada a fer brillar el seu currículum i l'etapa com a ministra de Justícia.

Un càrrec, ha defensat, que no és cap inconvenient per ser fiscal general de l'Estat, sinó tot al contrari.

"El fet d'haver exercit el càrrec de ministra de Justícia s'ha d'entendre no com una debilitat, sinó com una fortalesa."


Com era previsible, Delgado s'ha trobat amb el rebuig frontal del PP, Vox i Ciutadans, que veuen en el seu nomenament un suposat intent per desjudicialitzar el conflicte català.

Luis Santamaría, del PP, ha dit que serà una fiscal submissa "davant del govern, guardiana del PSOE i defensora de l'independentisme". I ha parlat, fins i tot, de "verí".

"La seva proposta està tan vinculada al pacte entre el PSOE i ERC com el fibló al seu verí."


Des de Vox, Javier Ortega-Smith ha acusat Delgado de venir a "garantir el pagament del deute" de Pedro Sánchez "amb els seus socis comunistes, proetarres i colpistes".

"No l'anomeni Fiscalia General de l'Estat, anomeni-la Fiscalia General Socialista."


El PP, Cs i Vox han coincidit a recordar a Delgado que arriba a la Fiscalia amb tres reprovacions com a ministra al Congrés, dues de les quals relacionades amb les causes judicials a Catalunya.

 

El PP, Cs i Vox s'oposen frontalment al nomenament de Delgado (EFE/Fernando Alvarado)


Pels partits independentistes catalans, en canvi, el nomenament de Delgado hauria de ser una oportunitat.

Carolina Telechea, d'ERC, ha demanat a Delgado que "sigui valenta":

"Volem que s'obri una nova etapa i que es mantingui allunyada de les pressions polítiques i mediàtiques. Sigui valenta i torni la Fiscalia allà on sempre ha hagut d'estar."


Jaume Alonso-Cuevillas, de JxCat, ha defensat que la Fiscalia no pot ser un obstacle a la "solució política".

"Hauríem d'evitar que la Fiscalia s'erigeixi en un element obstatiu en la consecució d'aquesta solució política."


Des d'Unides Podem, el partit que mesos enrere va criticar Delgado per sortir a les converses amb l'excomissari Villarejo, Jaume Asens li ha donat el vistiplau.

Delgado, que arriba al càrrec amb l'aval d'un Consell General del Poder Judicial dividit, ha defensat l'autonomia de la Fiscalia i el seu nomenament.

 

El to de la sessió ha obligat la presidenta de la comissió a posar ordre un parell de vegades (EFE/Fernando Alvarado)


Ha assegurat que actuarà atenent "sempre, sempre, al principi de legalitat, d'imparcialitat i de transparència".

"Poden no confiar en aquesta candidata, però confiïn en el sistema, confiïn en l'Estatut del Ministeri Fiscal i confiïn en la Constitució."


En la seva defensa s'ha centrat en la seva carrera i s'ha qualificat com a "fiscal de trinxera".

"No em coneixen gaire aquells que poden arribar a pensar que una servidora pública amb ànima de fiscal pot trair principis i conviccions que l'han portat fins aquí en els últims 30 anys."


El to d'aquesta sessió de tràmit -l'últim abans del noment de Delgado-, que ha durat tres hores i mitja, ha obligat a intervenir dues vegades a la presidenta, Isaura Leal, per posar ordre.

ARXIVAT A:
Fiscalia General de l'Estat
Anar al contingut