Roger Albinyana ha estat el primer en declarar (CCMA)

Del Tribunal de Comptes als jutjats: possible presó per l'acció exterior del govern

Declaren els primers investigats per haver promocionat, suposadament, el procés a l'estranger; se'ls acusa de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental

Carles CostaActualitzat

El Tribunal de Comptes ha reclamat fiances per 5,4 milions d'euros a 34 exalts càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont. Són els diners que considera que es van destinar a promocionar el procés a l'estranger entre el 2011 i el 2017.

Aquesta seria la suposada responsabilitat comptable. Però ara s'obre una altra via: la de suposada responsabilitat penal. Deu persones que van prendre decisions en l'acció exterior del govern s'enfronten a possibles penes de presó per prevaricació, malversació i falsedat documental.

Roger Albinyana  i Teresa Prohias han estat aquest dimarts els primers dels deu en declarar. Albinyana ha insistit davant la jutge que sempre va actuar dins les competències de la Generalitat.


Com arriba la causa del Tribunal de Comptes als jutjats?

El 28 de març del 2019, el ple del Tribunal de Comptes aprova fer un informe fiscalitzador sobre on s'han destinat els recursos assignats a la política exterior del govern, entre el 2011 i el 2017. Ho fa a petició de les Corts Generals.

És a partir d'aquest informe que el Tribunal de Comptes reclama les fiances als 34 exalts càrrecs de Mas i Puigdemont. Considera que aquests diners s'han gastat en accions de promoció del procés a l'estranger que quedaven, segons el mateix tribunal, fora de les competències de la Generalitat.

En aquest informe del Tribunal de Comptes, la Fiscalia també hi veu indicis delictius. Presenta denúncia als jutjats. I ara ho està investigant el jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona. S'ha passat de la possible responsabilitat comptable a la penal.


A qui s'investiga?

Són 10 persones. Totes van tenir càrrecs de responsabilitat en les polítiques del govern a l'estranger, entre el 2011 i el 2017.

Investiguen l'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva, els exsecretaris generals del Diplocat Albert Royo i Roser Clavell, l'exdirector general de Relacions Institucionals Aleix Villatoro i l'exsecretari d'Afers Exteriors Roger Albinyana.

També Teresa Prohias, Víctor Cullell, Manuel José Vila, Gerard Martí i Antoni Reig.  


Què s'investiga?

Segons la Fiscalia, s'han trobat partides de diners destinades a informes per promocionar, suposadament, el procés a l'estranger.

També s'haurien detectat presumptes fragmentacions de contractes per evitar anar a concursos públics i subvencions que s'haurien adjudicat a dit.

A partir d'aquí, la Fiscalia veu indicis de possibles delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental.


I què diuen les defenses?

Segons les defenses, tota l'actuació es va fer d'acord a les competències assignades a acció exterior de la Generalitat.

Així, diuen que els informes que s'estan investigant són de caràcter acadèmic i no tenien per objectiu estudiar cap estructura d'estat relacionada amb la independència.

També neguen que hi hagués subvencions adjudicades a dit, ni cap fragmentació de contractes.

I què passa amb la causa del jutjat 13, la "mare" de totes les causes del procés?

Hi ha dos jutjats d'instrucció a Barcelona amb causes relacionades amb el procés i l'1 d'octubre que podrien solapar-se. Almenys, aquesta és l'apreciació de les defenses, que demanen que les causes es concentrin en un sol jutjat.

Ara mateix, el jutjat d'instrucció número 13 ha deixat a un pas del judici 29 exalts càrrecs del govern, empresaris i directius dels mitjans de comunicació públics per haver participat, suposadament, en els preparatius del referèndum. Els acusen de desobediència, prevaricació, malversació i falsedat documental.

Mentrestant, el jutjat d'instrucció número 18 se centra en l'acció a l'estranger del govern entre el 2011 i el 2017, en els diners que suposadament s'haurien destinat a promocionar el procés a l'exterior.

ARXIVAT A:
Procés catalàRaül RomevaJudici procés
Anar al contingut