Una de les tortugues de rierol arrossegada per les riuades causades pel Gloria (CCMA)

Del Montseny al mar: crida per rescatar tortugues de rierol arrossegades pel Gloria

Els fenòmens cada cop més extrems causats pel canvi climàtic posen en perill les espècies més sensibles, com aquesta amenaçada i protegida

Actualitzat

El temporal Gloria ha provocat riuades que han arrossegat tot el que han trobat al seu pas, també la fauna. Molts animals han arribat des de zones d'interior fins a les platges, i una de les espècies més afectades ha estat la tortuga de rierol, una espècie autòctona dels nostres rius, amenaçada, que viu en aigua dolça.

Des del Montseny han estat arrossegades per les riuades fins al mar. Se n'han trobat una cinquantena a les platges, i encara n'estan apareixent. Un miracle que estiguin vives.

Mapa de les tortugues de rierol arrossegades pel Gloria (CCMA))


Un trajecte de quilòmetres des les conques del Ter, el Tordera i el Besòs que les ha fet aparèixer al mar en diverses localitats, des de l'Empordà fins al port de Barcelona.

El mar i el sol les mata

Els agents rurals ja han recuperat gairebé 50 tortugues de rierol que havien estat arrossegades. Les han trobat en les tasques de neteja de les platges que s'han fet després del Gloria entre troncs i pedres i tota mena de material que es va endur la rierada.

Una tortuga de rierol trobada a la platja en les tasques de neteja (CCMA)

La col·laboració ciutadana està fent possible que se salvin desenes i desenes d'aquests animals protegits i amenaçats, una de les víctimes del temporal Gloria. I encara se'n troben.

Joan Lluís Jara, cap dels Agents Rurals del Maresme, demana la col·laboració de tothom que en trobi alguna. Les que han sobreviscut al tràngol, un cop a la platja, el mar i el sol les mata.

"És molt important que qualsevol persona que trobi una tortuga de rierol a la platja truqui als agents rurals. La nostra actuació sense col·laboració, no arribarem a totes."

"Aquest és un animal adaptat a aigua dolça, de manera que el seu destí final seria la mort, perquè la sal de l'aigua marina i el sol fa que es deshidratin i moren."

Els agents rurals les porten als centres on es recuperen del fort sotrac en unes piscines d'emergència que els han habilitat, fins que les puguin retornar al lloc d'origen.

Els Agents Rurals encara troben tortugues de rierol a la platja a l'Empordà, el Maresme i Barcelona (CCMA)


Víctimes de l'emergència climàtica

Segons els experts, el Gloria ha posat al descobert que les espècies més sensibles com aquesta, amenaçada i protegida, seran les que primer patiran els efectes del canvi climàtic, que portarà cada cop més fenòmens meteorològics extrems.

Piscina d'emergència on es recuperen les tortugues de rierol rescatades (CCMA)

Daniel Fernàndez-Guiberteau, herpetòleg del Grup de Recerca Escola de Natura de Parets del Vallès, considera que si la mateixa força de l'aigua que ha portat arbres fins a la platja, va portar les tortugues de rierol, és gairebé un miracle que n'hagin arribat tantes de vives.

"Si arrossega arbres, imagina't una tortuga. Si aquestes llevantades es comencen a repetir amb tanta virulència, això farà que les tortugues no es puguin establir en un lloc, perquè si les van baixant i pujant, és molt més difícil que s'estableixin. En un riu es manté un règim hidrològic normal."

Les tortugues de rierol estan acostumades a un cert corrent dels rius en què viuen, però és que el temporal Gloria va fer créixer tant el corrent que les va arrossegar quilòmetres entre matèria com troncs i pedres, amb una força que va arrencar arbres de soca-rel. Fernàndez-Guiberteau explica que arriben desorientades, algunes amb la closca trencada o abonyegada.

"Tenen fractures, cops a la closca, han anat xocant amb troncs i pedres. Aquesta va aparèixer al port Barcelona i és de conca del Llobregat."

Tortuga amb la closca abonyegada pels cops (CCMA)
Aquesta tortuga ha sobreviscut malgrat que la closca se li ha trencat (CCMA)

Les amenaces de la tortuga de rierol són moltíssimes. De moment, aquestes tortugues han aconseguit capejar aquest temporal. Ara les han marcades segons la platja on les han trobades perquè d'aquí unes setmanes les puguin alliberar al seu hàbitat amb el màxim d'exactitud.

ARXIVAT A:
Medi ambientTemporal GloriaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut