El mosaic està molt ben conservat, amb totes les peces (EFE/Mercedes Ortuño)
El mosaic està molt ben conservat, amb totes les peces (EFE/Mercedes Ortuño)
Itàlia

Del fons d'un llac a un saló luxós de Manhattan: recuperen el mosaic perdut de Calígula

Itàlia recupera un mosaic del segle I dC que, durant dècades, una antiquària de Nova York va fer servir de tauleta per prendre el te

RedaccióActualitzat

Itàlia ha recuperat un mosaic que embellia un dels dos grans vaixells que l'emperador Calígula va fer construir al llac sagrat de Nemi, un cràter volcànic prop de Roma. Es tracta d'una peça decorativa feta de tessel·les verdes, blanques i vermelles, molt ben conservada, que té al darrera una curiosa història.

El mosaic data del segle I dC. L'emperador Calígula va ordenar construir dos grans vaixells luxosament decorats al llac de Nemi, on en aquella època hi havia un santuari de la deessa Diana. Els dos vaixells eren autèntics "palaus flotants", símbol de luxe exagerat amb què es va envoltar el polèmic tercer emperador de Roma.

Els dos vaixells es van enfonsar al llac de Nemi anys després de la mort de Calígula assassinat per la seva pròpia guàrdia pretoriana al mont Palatí. Vint segles més tard, en la dècada dels anys 30, una expedició arqueològica ordenada per Benito Mussolini va recuperar part del contingut dels dos vaixells enfonsats.

Detall del mosaic, format per tessel·les vermelles, verdes i blanques
Detall del mosaic, format per tessel·les vermelles, verdes i blanques (EFE/Mercedes Ortuño)

Entre les peces recuperades del fangar del fons del llac hi havia aquest mosaic. El van exposar durant anys en un museu italià, un edifici que va patir un gran incendi durant la Segona Guerra Mundial i, entre les flames, es va tornar a perdre tot rastre del mosaic.

Van haver de passar dècades fins que, per casualitat, Helen Fioratti, una antiquària i col·leccionista experta en art italià, va haver de confessar que el sobre de la tauleta del saló del seu pis de Park Avenue, a Manhattan, era molt similar al mosaic desaparegut de Calígula.

En la presentació d'un llibre d'un arquitecte italià a Nova York, un amic de Fioratti li va preguntar directament: "Aquesta no és la tauleta que tens a casa?" I a partir de llavors, Fioratti no va poder amagar les evidències: la taula decorativa que tenia al saló de casa i sobre la que prenia el te era en realitat el valuosíssim mosaic del segle I dC que Itàlia considerava perdut per sempre.

Fioratti va confessar que havia comprat el mosaic (sense saber que era de l'època de Calígula) en la dècada dels anys 60 a la poderosa família Orsini, llavors gran propietària de la zona de Nemi. Després la va poder portar a Nova York amagada a la maleta d'un amic diplomàtic. I, des d'aquell moment, va ser una de les peces més estimades de casa seva perquè era on prenia el te i on s'asseia a parlar amb el seu marit.

L'arquitecte Dario Del Bufalo assenyala les marques gràcies a les quals va identificar el mosaic de Calígula
L'arquitecte Dario Del Bufalo assenyala les marques gràcies a les quals va identificar el mosaic de Calígula (EFE/Mercedes Ortuño)

Alguns testimonis expliquen que Helen Fioratti hauria rebutjat un milió de dòlars que el Metropolitan Museum de Nova York li va oferir als anys 80 pel mosaic.

Aquesta setmana, el mosaic ha retornat per fi a Itàlia i ara es pot visitar al Museu de les Naus de Nemi. Una peça del patrimoni arqueològic que ara podran veure tots els visitants del museu i no només les amistats de la nonagenària antiquària.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaItàlia
Anar al contingut