L'hemicicle del Parlament
Imatge de l'hemicicle del Parlament (ACN)

Del "Catalunya guanya" a "Illa s'ha sotmès al xantatge": les reaccions al sí d'ERC

El PSC i Junts no han valorat encara el resultat de la votació, el govern espanyol i els Comuns l'han celebrat i el PP i la CUP l'han criticat

RedaccióActualitzat

Finalment, les bases d'ERC han decidit, per un estret marge, que votaran a favor d'investir Salvador Illa. Així, el candidat socialista ja té els vots per ser nomenat nou president de la Generalitat, si no hi ha sorpreses, en un ple d'investidura que podria celebrar-se dimecres de la setmana vinent.

Després de saber el veredicte de les bases, barreja de reaccions al sí d'Esquerra. Marta Rovira ha assegurat que serà un "sí vigilant" mentre que l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet èmfasi en "l'alt percentatge del no", i també ha destacat que els "hauria de fer molt exigents amb el desplegament del pacte". La manca de confiança en el PSC ha estat precisament un dels arguments que han repetit en els últims dies els contraris a la investidura d'Illa.

Jordi Orobitg, diputat per Girona i portaveu adjunt del grup parlamentari, que havia fet públic que votaria que no al pacte amb els socialistes, ha felicitat l'executiva del partit "per la gestió i la transparència del procés" i a la militància per "l'envejable exercici democràtic viscut". També ha aprofitat per fer-se seu el resultat i assegurar que el defensarà, malgrat que no era la seva aposta.

Més contundent ha estat l'exdiputada d'ERC al Parlament Núria Picas, que en una piulada al seu compte a X ha titllat de botiflers els qui han votat que sí a fer president Illa.

Des del Col·lectiu Primer d'Octubre, format per militants d'ERC, remarquen l'alt percentatge de vots a la consulta d'aquest divendres que són contraris a investir Illa. És per això que eviten mostrar el seu suport a la decisió d'aquesta estreta majoria, i demanen als 20 diputats republicans "que votin lliurement d'acord amb la seva consciència" en el ple d'investidura.


El PSC manté el silenci

Mentre el PSC manté el seu silenci i encara no ha valorat el resultat de la consulta. Aquest dissabte hi ha convocada la comissió executiva extraordinària del partit, on Illa elevarà al partit com ha anat tot i després hi haurà una compareixença amb els mitjans de comunicació.

Enmig del silenci dels socialistes, qui sí que s'ha pronunciat des de Madrid és Félix Bolaños. El ministre de la Presidència s'ha afanyat a felicitar Illa, a qui ja ha anomenat president, i ha celebrat que "la Catalunya del futur és cada dia més a prop".


Els Comuns, satisfets, i Sumar, sense posició unànime pel finançament

Entre els primers dirigents dels Comuns que s'han pronunciat sobre la decisió d'ERC hi ha Joan Mena, diputat al Congrés, que valora la investidura d'Illa com "un nou temps per a Catalunya" després "d'una dècada de bloqueig". Unes paraules compartides per Ernest Urtasun, ministre de Cultura, que preveu una nova etapa "amb un finançament més just i més drets per a tothom", i Jéssica Albiach, líder dels Comuns al Parlament.

També hi ha reacció a les files de Sumar des de Madrid. Malgrat que la formació no té una posició unànime sobre el finançament singular per a Catalunya --vist amb recel per Compromís i la Chunta Aragonesista--. El portaveu Íñigo Errejón ha celebrat que hi ha una oportunitat per "encarrilar i consolidar la legislatura" i per avançar en la "democratització" de l'Estat.

Sobre el finançament, ha lamentat que "alguns facin competir territoris mentre callen davant del dúmping fiscal", en referència a la Comunitat de Madrid.


De Junts al PP, passant per la CUP: la resta de reaccions

Amb la incertesa del retorn de Carles Puigdemont, ara que Illa ja té els vots per anar a la investidura, Junts guarda silenci. El partit no ha parlat encara oficialment.

Amb tot, l'exdiputada de la formació Aurora Madaula considera la decisió "un error i una vergonya."

La decisió de les bases republicanes tampoc no ha agradat a la CUP, que, a través de la seva portaveu, Laia Estrada, ha lamentat un "acord autonomista" que no avança cap a la independència perquè amb el PSC i el PSOE "no hi ha possibilitat d'avenç social ni nacional".

Entre els contraris a investir Illa també hi ha els dirigents del PP, tot i que per motius totalment contraris als que arriben des de les files de Junts i la CUP. Alejandro Fernández assegura que el PSOE ha dividit tot Espanya pel pacte amb ERC, mentre Dolors Montserrat acusa els socialistes de "sotmetre's al xantatge de la cúpula d'ERC".

 

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraSalvador Illa
Anar al contingut