Del camp al banc d'aliments: els espigoladors que salven la collita que no es pot vendre

Voluntaris de Sant Boi recullen 10 tones d'albergínies que encara són bones per menjar, però no per a la venda

Espigolar amb fins solidaris, aquest és l'objectiu de centenars de voluntaris que recullen el que queda al camp i no es pot vendre. L'objectiu és aprofitar els aliments per atendre la necessitat de persones vulnerables.

Els voluntaris espigolen --és a dir, cullen tot allò que queda al camp després de la collita principal-- per donar tot el sobrant als bancs d'aliments, menjadors socials o entitats solidàries, amb un doble objectiu: lluitar contra el malbaratament alimentari i ajudar persones en risc d'exclusió social.

Només un exemple: d'un camp del Parc Agrari del Baix Llobregat han collit 10.000 quilos d'albergínies que encara són bones per menjar. Les que queden són massa grosses, massa petites o estan marcades i no les poden vendre. Com diu una de les voluntàries, Ramira Soto, "és una sorpresa" perquè n'hi ha moltíssimes i en tan sols cinc minuts ja tens una caixa pràcticament plena.

 

Marc Farrés, un dels responsables d'Espigoladors, els ha donat les explicacions sobre com cal collir-les i ho han fet en grups reduïts de voluntaris, amb mascareta i cada un a la seva filera.

Farrés explica que és un triangle entre el productor, el voluntariat i l'entitat social que fa que l'activitat d'espigolament tingui sentit i es pugui dur a terme.

 

L'Alejandro García és espigolador voluntari, va fer un projecte per a la universitat amb ells i des d'aleshores hi col·labora:

Cada cop que venim a espigolar és una aventura nova. Sabem que hi ha molt per agafar perquè quan un pagès contacta amb espigoladors és perquè hi ha feina per fer.

 

Reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha signat un acord de col·laboració amb la Fundació Espigoladors amb l'objectiu de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, alhora que es poden atendre les necessitats de persones en situació vulnerable.

 

En la fase inicial, es preveu fer recollides d'aliments provinents d'excedents o minves, així com dur a terme espigolaments a camps de fruita i horta, tot i que el conveni està obert a la totalitat de sectors productius i totes les cooperatives sòcies de la FCAC.

Durant l'any 2019, la Fundació Espigoladors va espigolar o recuperar a Catalunya 235.202 quilos d'aliments, que han permès evitar 114.073 quilos d'emissions de CO2 i estalviar 151 milions de litres d'aigua.

ARXIVAT A:
PobresaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut