Del camp al banc d'aliments: els espigoladors que salven la collita que no es pot vendre
Voluntaris de Sant Boi recullen 10 tones d'albergínies que encara són bones per menjar, però no per a la venda
Espigolar amb fins solidaris, aquest és l'objectiu de centenars de voluntaris que recullen el que queda al camp i no es pot vendre. L'objectiu és aprofitar els aliments per atendre la necessitat de persones vulnerables.
Els voluntaris espigolen --és a dir, cullen tot allò que queda al camp després de la collita principal-- per donar tot el sobrant als bancs d'aliments, menjadors socials o entitats solidàries, amb un doble objectiu: lluitar contra el malbaratament alimentari i ajudar persones en risc d'exclusió social.
Només un exemple: d'un camp del Parc Agrari del Baix Llobregat han collit 10.000 quilos d'albergínies que encara són bones per menjar. Les que queden són massa grosses, massa petites o estan marcades i no les poden vendre. Com diu una de les voluntàries, Ramira Soto, "és una sorpresa" perquè n'hi ha moltíssimes i en tan sols cinc minuts ja tens una caixa pràcticament plena.
Comencem la setmana espigolant albergínia al @ParcAgrariBaix! 🍆🍆 #joespigolo pic.twitter.com/2CPKQleIHr
Espigoladors (@espigoladors) October 13, 2020
Marc Farrés, un dels responsables d'Espigoladors, els ha donat les explicacions sobre com cal collir-les i ho han fet en grups reduïts de voluntaris, amb mascareta i cada un a la seva filera.
Farrés explica que és un triangle entre el productor, el voluntariat i l'entitat social que fa que l'activitat d'espigolament tingui sentit i es pugui dur a terme.
L'Alejandro García és espigolador voluntari, va fer un projecte per a la universitat amb ells i des d'aleshores hi col·labora:
Cada cop que venim a espigolar és una aventura nova. Sabem que hi ha molt per agafar perquè quan un pagès contacta amb espigoladors és perquè hi ha feina per fer.
🍅La temporada de tomàquet està arribant a la seva fi. Per tant, és moment d'espigolar-ne tot el que queda.👉A #Palafolls n'hem collit 800 kg de ben madur. A les tomaqueres, però, encara en queden de verds que, a causa del fred, no han començat a madurar. #joespigolo pic.twitter.com/PeC6ospgRA
Espigoladors (@espigoladors) October 7, 2020
Reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha signat un acord de col·laboració amb la Fundació Espigoladors amb l'objectiu de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, alhora que es poden atendre les necessitats de persones en situació vulnerable.
📣Aquesta setmana hem signat un acord de col·laboració amb @coopagrariesCAT. Avui en parla @agriculturacat! 💪 #aprofitemelsalimentshttps://t.co/vz5LUXN0xz
Espigoladors (@espigoladors) October 9, 2020
En la fase inicial, es preveu fer recollides d'aliments provinents d'excedents o minves, així com dur a terme espigolaments a camps de fruita i horta, tot i que el conveni està obert a la totalitat de sectors productius i totes les cooperatives sòcies de la FCAC.
Durant l'any 2019, la Fundació Espigoladors va espigolar o recuperar a Catalunya 235.202 quilos d'aliments, que han permès evitar 114.073 quilos d'emissions de CO2 i estalviar 151 milions de litres d'aigua.
- ARXIVAT A:
- PobresaAgricultura