"Deixeu d'utilitzar Conguitos. És racista", una petició que suma seguidors i detractors
Una bossa de Conguitos (font:@Conguitos)

"Deixeu d'utilitzar Conguitos. És racista", una petició que suma seguidors i detractors

Consideren que la imatge és una "caricatura d'uns petits congolesos" i exigeix a Lacasa una disculpa pública "a la població negra que tantes vegades ha estat estigmatitzada" per la marca

RedaccióActualitzat

Una campanya demana la retirada de Conguitos per considerar-la una marca racista. La petició a través de Change.org considera que la imatge d'aquests cacauets coberts de xocolata utilitza "caricatures d'uns petits congolesos" amb un color de pell associat a la xocolata i uns llavis vermells totalment desproporcionats.

Els conguitos es van crear als anys 60. La seva imatge d'un congolès somrient amb una llança va néixer influenciada per la independència del Congo Belga, segons expliquen els seus creadors. 

 

La imatge ha anat canviant al llarg dels anys acompanyada de la cançó que es va fer popular, sobretot als anys 80.

 

La polèmica per la imatge no és nova. L'any 2003 el publicista Juan Tudela Férez creador de la imatge d'aquests cacauets, en una entrevista a El Periódico de Aragón, explicava que mai va pensar que era racista:

"Les coses s'han de jutjar en el seu temps i context. Avui no l'hauria dibuixat així."

L'any 1987 la marca de productes de xocolata Lacasa va adquirir Conguitos utilitzant la mateixa imatge. La petició de retirada dels Conguitos, que ha signat més de 4.000 persones, exigeix també una disculpa pública "a la població negra que tantes vegades ha estat estigmatitzada per aquesta marca en imatges, envasos o anuncis de televisió". 

Tot plegat, ha tingut força repercussió a les xarxes els darrers dies on defensors i detractors de la proposta hi han dit la seva:

 

La resposta de Vox

Diputats de Vox també hi han dit la seva. Iván Espinosa de los Monteros i Rocio Monasterio s'ha fotografiat menjant conguitos per expressar el seu desacord amb la petició.

 

Una nova mirada

L'onada de protestes antiracistes està generant nous plantejaments i una demanda social per fer un canvi de mirada a les convencions establertes. Les pressions estan fent efecte i per exemple HBO MAX va retirar de la seva plataforma "Allò que el vent s'endugué", i "Els Simpson" acaba d'anunciar que, a partir d'ara, els personatges que apareguin en pantalla seran doblats per actors del mateix origen que representen i no exclusivament per actors blancs. 

Durant les onades de protesta per l'assassinat de George Floyd, els manifestants seguidors del #BlackLivesMatter han enderrocat diferents estàtues d'esclavistes, per denunciar les profundes arrels del racisme a la societat occidental. Dins l'anomenada "Guerra de les estàtues", una de les caigudes ha estat una estàtua de Cristòfol Colom situada en un parc de Richmond, a l'estat de Virgínia, a l'est dels Estats Units. Fets que han generat un debat amb l'estàtua de Colom de Barcelona. 

 

Amb aquesta nova manera de mirar el món i amb la intenció d'adaptar-se als nous temps, Colacao va decidir fa uns mesos canviar la seva lletra de "Yo soy aquel negrito", la cançó d'èxit que va publicitar la marca des dels anys 50.

 

 

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut