Un exemplar de gat marsupial del nord a l'estat de Queensland, a Austràlia (Wikimedia Commons / Wildlife Explorer)
Un exemplar de gat marsupial del nord a l'estat de Queensland, a Austràlia (Wikimedia Commons / Wildlife Explorer)

Deixar de dormir per tenir sexe, la combinació que està acabant amb els gats marsupials

Un estudi apunta que la manca de descans pot ser la causa que els gats marsupials mascles no acostumin a viure més enllà d'una temporada de cria

El gat marsupial del nord mascle no acostuma a viure més d'un any. A diferència de les femelles, que poden viure fins a tres o quatre anys, els mascles d'aquesta espècie en perill d'extinció no sobreviuen més enllà d'una temporada de cria.

El perquè d'aquesta limitada esperança de vida és un misteri. Ara, però, un estudi en podria haver trobat la resposta.

Aquest petit animal típic d'Austràlia fa llargs viatges per copular amb les femelles fins a esgotar-se. Això és el que assenyala un estudi publicat aquest dimecres a The Royal Society Open Science.

"El seu impuls és tan fort que deixen de dormir per passar més estona buscant femelles", apunta el professor d'Ecofisiologia Animal de la Universitat de Sunshine Coast Christofer Clemente, un dels autors de l'estudi, al web de la universitat.

La falta de son contribueix a la mort dels mascles després de reproduir-se. Els mascles s'esgoten tant en la recerca de femelles que arriben a posar-se en perill a ells mateixos.

Per treure el màxim partit de la temporada de cria, els gats marsupials s'abandonen fins i tot en l'aparença, segons afirma l'estudi. Els empitjora l'estat de salut i tenen més paràsits, probablement perquè dediquen menys temps a la higiene.

Clemente apunta que els riscos de la falta de son "estan ben documentats en rosegadors" i molts dels trets associats a la privació de son "els veiem en gats marsupials del nord mascles i no en les femelles".


Seguiment de 13 exemplars durant 42 dies

"Els mascles viuen un any, mentre que les femelles poden viure'n quatre, de manera que fa pensar que si no hi ha diferències en el comportament diari, moren a causa d'algun aspecte no estudiat de la seva fisiologia", apunta Joshua Gaschk, un altre dels autors de l'estudi.

Per esbrinar-ho, els investigadors van col·locar dispositius de seguiment a set mascles i sis femelles de gat marsupial del nord a Groote Eylandt, una illa situada a uns 50 quilòmetres del Territori del Nord australià.

El comportament de mascles i femelles era molt diferent. Els mascles dormien menys i descansaven menys que les femelles i, en canvi, recorrien més distàncies. A més, no estaven tan atents a l'hora de buscar aliments o evitar depredadors.

Dos dels mascles a qui es va col·locar un dispositiu de seguiment, batejats com a Moimoi i Cayless, van arribar a recórrer 10,4 i 9,4 quilòmetres en una sola nit, respectivament. En el cas dels humans, tenint en compte la llargada de les passes, això equivaldria a un recorregut de 35 o 40 quilòmetres.

Després de 42 dies, les femelles havien dedicat un 25% del temps a descansar, mentre que els mascles només hi dedicaven un 7%. "Els mascles són molt lluny de dormir tant com haurien de fer-ho", assegura Gaschk.

El mamífer més gran amb semelparitat

El gat marsupial del nord ("Dasyurus hallucatus") és l'animal més gran entre els mamífers amb semelparitat, és a dir, que tenen un únic cicle reproductiu abans de morir.

L'estudi publicat aquest dimecres indica que segueix un mecanisme diferent del de l'antequí, un altre animal amb semelparitat, també marsupial, que mor a causa d'hemorràgies internes i infeccions provocades per l'estrès de la temporada de reproducció.

L'estudi dels investigadors australians pot obrir portes de cara a futures investigacions sobre els efectes de la falta de son en altres espècies.

ARXIVAT A:
CiènciaAustràlia
Anar al contingut