Moscou

Defensors dels drets humans denuncien davant Condoleezza Rice la manca de llibertats a Rússia

Les institucions russes han de respectar el dret a la llibertat. Així ho ha advertit a Moscou la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, que s'ha entrevistat amb organitzacions de defensa dels drets humans. Rice, que ha sentit les crítiques dels activistes contra les restriccions i els abusos del poder a la Rússia del president Putin, ha encoratjat aquestes associacions perquè reclamin que siguin les institucions les que facin protegir els drets individuals i les llibertats de culte i manifestació. L'entrevista s'ha fet mentre delegacions russes i dels Estats Units intenten arribar a un difícil acord sobre l'escut antimíssils que promou Washington.

Actualitzat
La trobada entre Rice i els activistes pro drets humans amenaça d'incrementar la tensió que hi ha últimament entre Rússia i els Estats Units.

Condoleezza Rice ha conegut per boca seva l'estat de debilitat de les institucions democràtiques russes, el problema de la llibertat d'expressió i la situació del sistema judicial.

Una de les activistes russes, Tatiana Lokshina, dirigent del centre pro drets humans Demos, ha explicat que havien parlat amb Rice sobre l'estat de la societat civil i "sobre l'explosiva situació que viu el Caucas nord, sobretot Ingúixia i el Daguestan", repúbliques on els excessos dels serveis secrets en la lluita antiterrorista i la persecució dels musulmans només engrosseixen les files dels integristes islàmics, en opinió dels activistes.

Segons l'activista, que ha preguntat a la secretària nord americana què fa Washington en aquest aspecte, aquesta li ha respòs que "Estats Units és el promotor més actiu dels drets humans i la democràcia".

D'altra banda, la dirigent del Grup Helsinki de Moscou, Liudmila Alexéyeva, la més antiga organització defensora dels drets i llibertats a Rússia, ha deixat clar a Rice que "el vector democràtic que, tot i que amb errors, es desenvolupava a la dècada dels 90, ara ha canviat".

Segons Alexéyeva, actualment "s'està construint una societat autoritària premeditadament" i es registra una ofensiva contra els dret humans.

La trobada segur que farà més tenses les relacions entre Washington i el Kremlin, ja que divendres, una reunió entre Rice i el responsable nord-americà de defensa, Robert Gates, amb els seus homòlegs russos per parlar de l'escut antimíssils que els Estats Units volen col·locar a l'est d'Europa es va acabar sense cap resultat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut