Un grup de militars en la celebració de la Pasqua Militar el 6 de gener de 2021 a Galícia (EFE/Cabalar)

Defensa prohibeix als militars en formació fer proclames anticonstitucionals a xarxes

La comunicació va dirigida als centres formatius de les forces armades, però arriba després de diversos episodis de polèmica amb grups de militars

RedaccióActualitzat

Defensa vol tallar d'arrel manifestacions antidemocràtiques per part de membres de les forces armades com les viscudes les últimes setmanes. Per fer-ho, el ministeri dirigit per Margarita Robles ha enviat una instrucció als centres formatius de l'exèrcit espanyol per "garantir la completa formació humana i el ple desenvolupament de la personalitat del futur militar" tot "fomentant el respecte als drets i llibertats fonamentals reconeguts a la Constitució". Ho avançava aquest dilluns El País i el diari Ara.

La instrucció ministerial pretén "evitar l'ús o exhibició de simbologia que vulneri les normes, els principis i els valors constitucionals", una pretensió que, segons els mateix text, es fa extensible a "qualsevol acte relacionat amb la docència militar" i tot allò que tingui abast públic, especialment si apareix als mitjans o les xarxes socials.

Aquesta disposició està clarament connectada amb la polèmica que ha transcendit als mitjans les últimes setmanes dins de l'estament militar espanyol.


Setmanes accidentades

La polèmica va esclatar a principis de desembre quan el digital InfoLibre va explicar que un grup de militars retirats havien parlat en un grup de WhatsApp d'afusellar 26 milions d'espanyols. En un primer moment, Robles va signar un escrit dirigit a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Poc després, però, el cap de l'Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya, va rebutjar la possibilitat d'emprendre qualsevol acció legal per considerar que es tractava de persones que estaven desvinculades de les forces armades.

Aquestes declaracions van coincidir amb la difusió d'una carta on un grup d'uns 750 militars amb el general retirat Emilio Pérez Alamán demanaven al rei Felip VI que intervingués per revertir el que veien com una "perillosa deriva de la pàtria", amenaçada, segons ells, per "comunistes, colpistes i proetarres".

Setmanes després, Público es feia ressò d'unes converses on uns altres militars, aquests en actiu, se sumaven a les proclames colpistes dels que InfoLibre va deixar al descobert.

Durant la celebració de la Pasqua Militar, Margarita Robles es va referir a aquests episodis assegurant que es tracta d'una "insignificant minoria" dins de les forces armades. Pérez Alamán li va respondre que els qui comparteixen les opinions reflectides a la carta que ell signava no són cap minoria. Mentrestant, el monarca evitava referir-s'hi directament.

En paral·lel, mitjans com La Marea han denunciat que alguns militars han dut a terme celebracions en què s'ha fet la salutació romana i s'han entonat himnes de la División Azul interpretats per la coneguda banda neonazi Estirpe Imperial.

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolExtrema dreta
Anar al contingut