La ministra de Defensa, Margarita Robles, l'any passat durant la visita a un simulador de vol de l'exèrcit de l'aire (EFE/Ballesteros)

Defensa denuncia el xat de militars que parlen d'afusellar 26 milions d'espanyols

Margarita Robles ha presentat un escrit a la Fiscalia en què lamenta "manifestacions que repugnen al respecte degut en una societat democràtica"

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Defensa ha denunciat a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid el xat de WhatsApp d'alts comandaments militars en què es parla d'"afusellar 26 milions de fills de puta" i es defensa la necessitat de fer un altre alçament militar.

En el xat, al qual ha tingut accés el digital InfoLibre, també es parla del dictador Francisco Franco com "l'Irrepetible" i s'assegura que cal "fer alguna cosa legal o il·legal" contra l'ANC.

L'escrit de denúncia el signa la ministra de Defensa, Margarita Robles, que demana a la Fiscalia que investigui "si els fets fossin constitutius de delicte comès per persones que, a més, poguessin atribuir-se la condició de militars en actiu sense ser-ho".

Assegura, també, que la "conducta exemplar" dels integrants de l'exèrcit, "bolcats en el compliment de les funcions que estableix (...) la Constitució", "no té res a veure amb manifestacions que repugnen al respecte degut en una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica".

Els integrants del xat són un grup d'alts comandaments de la dinovena promoció de l'exèrcit de l'aire, ja retirats.

Un d'ells, Francisco Beca, general de divisió, no dubta a afirmar que per resoldre els problemes d'Espanya cal matar milions de persones:

"Com a bon fatxa (...) no queda més remei que començar a afusellar 26 milions de fills de puta."


Beca és el mateix militar que encapçalava la carta de 39 comandaments adreçada a Felip VI el 10 de novembre, en què acusaven el govern espanyol d'"assetjament al poder judicial" per voler promoure una reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que consideren "una greu amenaça per a la separació de poders".

Més endavant, en el mateix xat, Beca afegeix: "Crec que em quedo curt afusellant-ne 26 milions!"

I encara defensa que "només queda (desgraciadament) repetir la història", fent referència a l'alçament militar del 1936, liderat per Franco.

En un altre moment, Beca lloa aquest aixecament i el que va liderar Primo de Rivera, i diu que no són els únics que hi ha hagut, però sí els que "van portar pau i prosperitat a Espanya".

A Franco, per cert, s'hi refereix com "l'Irrepetible".

La lectura del xat revela la mentalitat autoritària i franquista dels militars, que també intercanvien un missatge d'àudio amb una salutació de Santiago Abascal, el líder de Vox.

En el Congrés dels Diputats, Odón Elorza, del PSOE, ha preguntat a Abascal: "En aquests comentaris en el xat, jo m'hi trobo, o la meva família, o aquestes senyores diputades i aquests senyors diputats, entre els 26 milions d'espanyols fills de puta que s'haurien d'afusellar?"

La resposta ha arribat fora de l'hemicicle, de la mà del portaveu de la formació d'extrema dreta al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, que ha assegurat: "És un xat de militars entre els quals no hi ha cap membre, que sapiguem, de Vox."

A més, contràriament a altres partits, Espinosa no ha volgut condemnar les afirmacions que s'hi fan, al·legant que es tracta d'una conversa privada. "El que opinem és que no s'han de revelar xats privats", ha dit.

En el xat, dos militars més, Ángel Díaz Rivera i Andrés González Espinar, mantenen el següent diàleg:

González Espinar diu: "Algun dia els filibusters de la puta ANC (Assemblea Nacional Catalana) pagaran per això i per altres coses."

Díaz Rivera respon: "Algun dia algú haurà de començar a fer alguna cosa (legal o il·legal) contra aquests fills de puta."

I González Espinar rebla: "Quina pena no estar en actiu per desviar un vol calent de les Bárdenas a la casa seu d'aquests fills de puta."

En un altre moment, un altre integrant del xat assegura que si el govern espanyol "tenia tanta pressa" per tancar Madrid el 12 d'octubre era per "evitar els actes presidits per Sa Majestat el Rei i amb protagonisme de la Legió", que aquest 2020 celebrava el seu centenari.


"Trending topic"

La polèmica pel xat dels militars ha tingut molt de ressò a Twitter, on l'etiqueta #YoSoyDeLos26Millones s'ha convertit en "trending topic". 

Entre les persones que han fet missatges utilitzant-la hi ha els diputats José Zaragoza, del PSOE, i Juan López de Uralde, d'Unides Podem. 

 

 

 

També Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.

 

 

La reacció contra Vox també ha convertit en "trending topic" l'etiqueta #IlegalizacionDeVox.

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolVoxPSOE
Anar al contingut