ANÀLISI

Deco, el líder silenciós de La Marató

Enllaç a altres textos de l'autor

Lluís Canut

Director i presentador del programa "Efectivament" d'Esport3

Actualitzat
Anderson Luís de Souza, Deco, serà la gran atracció del partit de La Marató de TV3, que es jugarà diumenge al matí al Miniestadi. Quatre anys i mig després d'haver sortit del Barça per la porta falsa, el migcampista d'origen brasiler rebrà al Camp Nou, unes hores després, en els prolegòmens del partit contra l'Atletic, juntament amb Silvinho i Keita, el reconeixement de la gent blaugrana. Des que, en la roda de premsa de la seva presentació com a entrenador, Guardiola li va posar data de caducitat al Barça, amb Ronaldinho i Eto'o, com a exponents de l'autocomplaença que s'havia apoderat del vestidor en les dues temporades anteriors, Deco no havia tornat a Barcelona. Als 35 anys i a les acaballes de la seva carrera futbolística, després de proclamar-se campió del Brasil amb el Fluminense i d'un pas efímer de dues temporades pel Chelsea, aquest migcampista tot terreny rebrà el tribut d'una afició que va recuperar l'orgull.

Deco, que va arribar al Barça el 2004 després d'haver-ho guanyat tot amb el Porto, no ha estat mai un futbolista de declaracions estridents. Ell va ser un líder silenciós, d'aquells a qui agrada parlar al camp, on amb el seu treball incansable va inculcar a l'onze de Rijkaard un esperit guanyador que va servir per conquerir, després de cinc anys de sequera, dos títols de Lliga i la Champions de París. Si Ronaldinho hi aportava la fantasia i Eto'o el gols, Deco representava l'equilibri d'un equip que va posar fi a l'hegemonia del Madrid galàctic.

Però com ha acostumat a passar amb la majoria de figures, Deco no va tenir una bona sortida del Barça. Arrossegat per problemes familiars, es va intentar evadir en les temptacions fins a deixar de ser un futbolista decisiu. Però, per sort, la memòria, en el futbol, acostuma a ser selectiva, i els aficionats acaben recordant els millors moments dels seus herois, i Deco en va deixar molts entre els del Barça. Per això valdrà la pena anar a veure'l jugar demà al matí en el partit dels famosos de La Marató al Miniestadi i després aplaudir-lo a la nit al Camp Nou.
Anar al contingut