La policia a les portes de l'Escola Verd, a Girona, l'1O
La policia a les portes de l'Escola Verd, a Girona, l'1O
Girona

Un policia investigat per l'1-O a Girona declara que els votants duien armes blanques

En total, hi ha 35 policies nacionals imputats pels delictes de lesions i tortures, en una querella on es recullen les denúncies de més de 200 ferits

RedaccióActualitzat

Dos anys després de l'1 d'octubre, aquest divendres al matí han començat a declarar els primers policies investigats per les càrregues policials que hi va haver a Girona. Hi ha sis agents citats, tots de la Policia Nacional, per les càrregues a l'Escola Verd, l'Escola Josep Dalmau i Carles i el Servei Municipal d'Ocupació. Declaren assistits per un advocat de l'Estat.

El primer a declarar ha estat un inspector de la Policia Nacional de Madrid que va actuar, entre altres llocs, a l'Escola Verd de Girona. Ha assegurat que els manifestants portaven armes blanques i que els van llançar líquids. També ha declarat davant de la jutge que alguns dels concentrats van amenaçar-los amb la col·locació de bombes als vehicles policials. Només ha contestat les preguntes de l'advocat de l'Estat i de la jutge, i s'ha negat a respondre les dels advocats dels ferits en les càrregues.

Aquesta versió ha estat rebatuda pels advocats de l'acusació. Diuen que no se sustenta en cap imatge ni en cap testimoni. I recorden que a Girona no hi ha cap votant de l'1 d'octubre encausat per aquests fets.

Interactiu relacionat: Memòria audiovisual de l'1-O

Els altres agents que han declarat no han donat tants detalls com el cap de l'operatiu. Sí que han dit que es van sentir amenaçats, que els van insultar i que van veure cares d'odi. I han justificat les càrregues perquè complien ordres.


Les imatges de l'Escola Verd

L'actuació policial a l'Escola Verd ha estat àmpliament documentada per molts dels presents amb imatges gravades amb el telèfon mòbil. En els vídeos no es veu cap arma blanca:

En les imatges, però, es veu l'ús que van fer els policies de les porres:

Els testimonis de l'actuació policial al centre expliquen que la violència que es va viure no se'ls esborra de la memòria.

35 policies nacionals imputats

En total, hi ha 35 policies nacionals imputats pels delictes de lesions i tortures, en una querella en què es recullen les denúncies de més de 200 ferits i que van presentar de manera conjunta els ajuntaments de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis.

A diferència d'altres jutjats on es porten causes similars, a Girona encara no ha declarat mai cap dels policies imputats.

Els advocats voluntaris que representen els ferits han denunciat en diverses ocasions la lentitud amb què aquest jutjat porta la instrucció.

Justament aquest dijous, una desena de ferits per l'1-O es van querellar contra les cúpules policials i polítiques del Ministeri de l'Interior per les càrregues policials del dia del referèndum. La querella, presentada a l'Audiència Nacional, acusa l'exsecretari de Seguretat José Antonio Nieto o el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, entre d'altres, del delicte de lesa humanitat per haver planificat un atac sistemàtic contra la població.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàPolicialPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut