Barcelona

Declaren a Barcelona els investigats per la web del referèndum

RedaccióActualitzat

El Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que s'ocupa d'investigar els preparatius de l'1 d'octubre a partir d'unes revelacions de l'exsenador d'Esquerra Santiago Vidal, ha pres declaració aquesta tarda a dos alts càrrecs de la Generalitat en la condició d'investigats. En concret, han respòs a les preguntes del jutge, dels seus representants legals i les que els ha formulat el fiscal amb l'objectiu d'aclarir la seva participació en la web utilitzada per al referèndum declarada il·legal pel Tribunal Constitucional.

 

Passades les quatre de la tarda, ha començat a declarar Jordi Cabrafiga, que va ser cap de gabinet del Departament de Governació amb la consellera Meritxell Borràs.

Cabrafiga, que ha estat uns tres quarts d'hora declarant, va supervisar el projecte de la web "referèndum.cat" i està assenyalat com un dels integrants del xat que compartien responsables dels preparatius de la votació de l'1 d'octubre. També ha prestat declaració Valentí Arroyo, director de serveis corporatius del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació.

Cabrafiga ha dit que no rebia ordres polítiques

A Cabrafiga se li ha preguntat si rebia ordres polítiques i ell ha contestat que no. Segons ell, la competència per fer el referèndum s'havia traspassat de Governació a Vicepresidència des de mitjans de juliol, i ell només va parlar en alguna ocasió amb els responsables de la web per dir-los quina estructura havia de tenir o quins continguts eren necessaris, ja que havia participat en el disseny de la web de les eleccions al Parlament del 27 de setembre del 2015.

A banda de Cabrafiga i Arroyo també han declarat com a imputats tres persones més del CTTI. El seu director d'àrea TIC, Lluis Domingo Anaya, i dos treballadors més del centre. Aquests dos, han estat els últims i a les set de la tarda han acabat les declaracions.

Informes policials arran de les escoltes telefòniques

Tots han declarat a partir dels informes que ha fet arribar al jutge la guàrdia civil arran de les escoltes telefòniques al número 2 de Junqueras, Josep Maria Jové. Segons aquests informes, Cabrafiga del departament de governació i les altres persones implicades del CTTI eren els responsables del desenvolupament i execució de la web del Referèndum.cat. La policia diu que fins i tot parlaven amb un llenguatge secret.

Les declaracions s'ha fet en diumenge perquè hi ha tants imputats en aquesta investigació que els advocats tenien problemes per quadrar les agendes i el jutge els va dir que avui que tenia guàrdia els feia venir.

Les declaracions arriben un any després que el jutge Ramírez Sunyer va admetre a tràmit una querella arran de les declaracions fetes pel jutge i exsenador Santiago Vidal sobre les dades que tenia la Generalitat dels catalans. Aquesta querella la va presentar VOX i va originar la investigació.

La setmana que ve començaran a passar per jutjats altres investigats com Carles Viver i Santi Vidal.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut