Declarats culpables d'assassinat el pare i la mare dels infants morts a Godella
Els dos condemnats pel parricidi de Godella, als extrems de les imatges, escoltant el veredicte del jurat (EFE/Eusebio Calatayud)
València

Declarats culpables d'assassinat el pare i la mare dels nens morts a Godella

L'Audiència valenciana ha de decidir ara la sentència per a la parella, per a qui la Fiscalia demana 50 anys de presó per a ell i l'internament psiquiàtric per a ella

RedaccióActualitzat

El jurat ha considerat culpables d'assassinat els pares d'Amiel i Ixchel, els nens de tres anys i mig i cinc mesos, respectivament, morts el març del 2019 en una casa de Godella, un poble al nord-oest de València.

Després de dos dies de deliberació, els membres del jurat han considerat que tant el pare, Gabriel, com la mare, María, van participar en l'assassinat, amb lesions que els van causar traumatismes cranioencefàlics, i que tots dos els van enterrar al terreny del voltant de la casa. Els fets van passar la nit del 14 de març.

Per 7 vots a 2, el jurat ha considerat culpable el pare. En el cas de la mare, el veredicte ha estat per unanimitat i una majoria, de 7 a 2, ha considerat que no era conscient dels seus actes i que, per tant, és inimputable perquè tenia un brot agut d'esquizofrènia.

En tots dos casos se'ls denega la possibilitat d'indult i de suspensió condicional de la pena.

Els demanen 50 anys de presó

Amb aquest veredicte, la Fiscalia manté la petició de 50 anys de presó per als condemnats, 25 per cada assassinat amb l'agreujant de parentiu. En el cas de la dona, però, tenint en compte que se l'ha declarat inimputable, demana la mesura d'internament en un centre psiquiàtric.

La Fiscalia també reclama indemnitzacions de 300.000 euros als avis paterns i materns pels danys morals.

A l'inici del judici, a la Ciutat de la Justícia de València, el fiscal va afirmar que aquesta era la vista "més brutal" de la seva carrera perquè "no hi ha res més brutal que la mort d'uns nens a mans dels seus pares".

La defensa de l'home ha anunciat que recorrerà contra el veredicte amb l'argument de la falta d'unanimitat del jurat en els fets fonamentals i perquè creu que no s'ha valorat "cap indici". Per això confia que el Tribunal Superior de Justícia valencià es pronunciï a favor seu.

Per part de la dona, la defensa no ha descartat recórrer la sentència, encara que l'eximeixi de la presó, i ha remarcat que l'objectiu fonamental és que la seva clienta "es recuperi".

Declarats culpables d'assassinat el pare i la mare dels infants morts a Godella
Primer dia del judici pel parricidi, a la Ciutat de la Justícia de València, el 31 de maig (EFE/Kai Försterling)

S'acusaven mútuament del parricidi

En el judici, la família de la dona, de 25 anys, va denunciar que el marit, de 27 anys, era controlador i manipulava la seva filla, que tenia greus problemes psiquiàtrics. L'entorn familiar havia avisat els serveis socials de la situació conflictiva de la família, que vivia en una casa ocupada, sense llum ni aigua, a Rocafort, molt a prop del poble de Godella.

Els forenses van examinar el pare i van descartar que tingués cap malaltia mental ni trastorn de la personalitat. En el cas d'ella, van concloure que té esquizofrènia paranoide i que tant la droga com la seva parella li afectaven la salut. També van dir que sempre ha mantingut el mateix relat dels fets.

La parella s'acusava mútuament de la mort dels infants. El responsable d'homicidis de la Guàrdia Civil que va investigar el parricidi va considerar que, per les dimensions i la ubicació de la casa, era "poc probable" que un dels dos matés els nens sense que l'altre ho sabés.

Els dos condemnats es van instal·lar a la casa de Godella ocupant-la i compartien creences místiques i religioses, com la purificació de les ànimes amb banys d'aigua i el renaixement de les ànimes després de la mort dels cossos. El fiscal manté que van banyar els menors a la piscina de la casa i després els van donar cops que els van portar a la mort.

 

ARXIVAT A:
JudicialMenorsPaís Valencià
Anar al contingut