Un treballador sanitari fa una pausa durant la realització de proves PCR a Houston, Texas

Decidir què es fa, on i amb qui pot ser "una decisió de vida o mort", alerta l'OMS

Els casos de Covid al món superen els 15 milions i ja hi ha 620.000 morts, en l'últim recompte fet per l'organisme internacional

Durant la presentació de les últimes dades mundials sobre la incidència de la Covid, el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que la gran solució és "el compromís" individual".

"Actualment, quan es decideix què es fa -ha assegurat-, on es va i  amb quins companys es compartiran les activitats, s'està prenent una decisió de vida o mort."

La Covid-19 ha causat ja més de 625.000 morts a tot el món, segons les dades oficials de l'OMS, que recull la Universitat Johns Hopkins.

La pandèmia continua en expansió i s'ha registrat un nou rècord diari de contagis, amb un total de 280.000 positius.

 

Els Estats Units encapçalen el rànquing

Amèrica continua sent el continent on s'encomana més gent, però també es disparen els nous casos al subcontinent indi i a Sud-àfrica, on s'han superat els 400.000 contagis. És més de la meitat de tots els positius detectats a l'Àfrica.

Per frenar aquesta onada de contagis, el govern sud-africà ha decidit tornar a tancar les escoles durant les pròximes quatre setmanes.

Més de la meitat de casos a nivell mundial es concentren en els tres països més afectats: els Estats Units, que registren 3,86 milions de persones infectades; el Brasil, amb 2,15 milions, i l'Índia, amb 1,23 milions.

 

Tres milions de casos a Europa

A Amèrica ja hi ha gairebé 8 milions de casos, una xifra que deixa molt enrere Europa, amb 3,1 milions.

Els Estats Units continuen sent el país amb més casos i també estan per sobre de les 143.000 morts. Actualment, els estats amb més rebrots són els de l'oest, com Califòrnia, i els del sud del país.

Enmig de la polèmica sobre si discoteques i bars s'han de tancar de nit per intentar contenir el coronavirus, l'OMS considera que aquesta pot ser una solució temporal i selectiva per controlar molts dels brots nous actius que hi ha en espais d'oci nocturns.

No es tracta, però, d'un tancament generalitzat, ha remarcat la responsable de la gestió de la pandèmia a l'OMS, Maria Van Kerkhove, que demana que s'actuï en les àrees concretes on es localitzi un nou focus per deixar els locals inactius durant un temps determinat.

"Necessitem tenir un enfocament -ha dit Van Kerkhove- basat en dades, saber on és el virus, on té oportunitats de transmetre's. Si sabem on exactament, aleshores, potser cal fer tancaments durant un temps."

 

Oci nocturn, tancaments selectius

Per l'agència sanitària, no es tracta d'anar en contra d'aquests negocis, sinó que s'han de controlar tots els llocs on hi ha aglomeracions, sobretot en espais tancats, que és on hi ha un risc més gran.

El director d'Emergències Sanitàries de l'organisme, Mike Ryan, ha matisat que cal trobar un equilibri entre la seguretat sanitària i la recuperació de la rutina i que en cap cas es pot actuar pel broc gros.

"No es pot fer servir un gran martell per a un petit clau. Hem de fer intervencions "quirúrgiques allà on calgui."

 

De moment, l'OMS aposta per confinaments molt selectius i ben limitats a les àrees afectades per no perjudicar ni l'economia, ni la vida quotidiana de la ciutadania.

En la roda de premsa diària des de la seu central a Ginebra, preguntat sobre fins a quin punt preocupen els repunts de coronavirus a Espanya, Ryan assegura que s'ha reaccionat "ràpid i bé" i ha diagnosticat que "la incidència de la malaltia és estable".

ARXIVAT A:
Coronavirus OMS
Anar al contingut