L'Ajuntament de Fana, població de Mali on va tenir lloc el segrest i assassinat (GMason)
Mali

Decapitada una nena albina de 5 anys a Mali en un suposat ritual de bruixeria

La proximitat de les eleccions augmenta el risc d'atacs a albins per fer pocions de la bona sort

Juli RodésActualitzat

Una nena albina de 5 anys ha estat decapitada a Mali en el que se sospita que és un assassinat amb finalitats rituals.

La petita, anomenada Djeneba Diarra, va ser segrestada per un grup d'homes armats que, de matinada, van assaltar casa seva quan dormia al costat de la seva mare i la seva germana.

Primer, la mare va intentar, infructuosament, perseguir els assaltants, però després va optar per protegir l'altra filla, també albina.

Els fets han passat aquesta setmana a Fana, una població a uns 120 quilòmetres al nord-est de Bamako, la capital de Mali.

Després del segrest, un grup de veïns es van organitzar per buscar la nena, que van acabar trobant, sense cap, a prop d'una mesquita.

Indignats pel que consideren una manca greu de seguretat, els veïns van atacar i cremar parcialment la caserna de la policia paramilitar a Fana.

Una de les primeres persones que van alertar la comunitat internacional sobre aquest crim ha estat el músic, compositor i cantant malià Salif Keita.

 

Més tard, al seu compte de Facebook, Keita, també albí, ha explicat que ha pogut reunir-se amb la família de la nena assassinada.

 

L'assassinat i la mutilació de persones albines és un fet que es repeteix periòdicament a l'Àfrica subsahariana, a causa de la creença que el cos dels albins té propietats màgiques.

En algunes comunitats, els albins són considerats una mena d'esperits que són fruit d'un incest o una maledicció.

Molta gent pensa que parts de cossos albins, o la seva pell o els cabells, serveixen per fer pocions per aconseguir riquesa o poder sexual o per tenir bona sort en alguna iniciativa personal.

Parts de cossos albins es poden arribar a vendre, al mercat negre, per 75.000 dòlars, uns 64.000 euros, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons les estimacions més conservadores realitzades per un grup de metges que han estudiat la discriminació patida pels albins, més de 100 persones albines han estat assassinades a Tanzània, Burundi i altres països africans des de principis d'aquest segle. L'informe explica:

"L'albinisme s'ha associat durant molt de temps amb l'estigmatització i les supersticions, com la creença que un home blanc va impregnar la mare o que el nen és l'esperit d'un colonialista europeu. Recentment, ha sorgit la idea que les parts de cossos albins són amulets de la bona sort o posseeixen poders màgics."

 

Per combatre l'estigmatització dels albins, al març es va fer a Zimbàbue el primer concurs de bellesa de dones albines. No va ser fàcil: només dotze dones es van atrevir a participar-hi i els organitzadors no van trobar patrocinadors que volguessin finançar el concurs.

 

Una de les concursants explicava què li ha suposat ser albina:

"He tingut problemes perquè la majoria de la gent no volia estar al meu voltant. Creien que es podrien encomanar i que es tornarien blancs durant la nit, una cosa ridícula. Els nens es burlen de mi al carrer i els homes m'eviten, però crec que això ara pot canviar."

 

Zimbàbue és un dels països on l'estigma contra els homes i dones amb aquesta mutació genètica està més viu.

Els perills d'un any electoral

El 29 de juny hi ha eleccions a Mali. Aquest fet augmenta el risc d'atacs a la població albina, per poder fer pocions de la bona sort relacionades amb els resultats electorals.

Ho ha denunciat l'activista Mamadou Sissoko a l'agència France Presse:

"Cada vegada que hi ha eleccions ens convertim en presa de la gent que vol fer sacrificis rituals. Aquesta no és la primera vegada que això passa a Fana. L'Estat ha d'assumir la seva responsabilitat."

 

L'ONG Under The Same Sun també ha denunciat l'augment de les agressions als albins amb motiu de la proximitat de les eleccions:

"Hi ha un augment de la demanda de parts del cos de persones amb albinisme abans de les eleccions, quan persones que opten a ser elegides -persones riques i amb educació- poden recórrer a bruixots per obtenir pocions de bona sort."

 

L'albinisme està causat per la falta del pigment de la melanina als cabells, la pell o els ulls. És una condició recessiva: es necessita que el pare i la mare tinguin el gen que el transmet.

 

Notícia relacionada: Malaville Dolls, les nines que volen trencar estereotips

 

A l'Àfrica subsahariana, segons dades de l'ONU, una de cada entre 1.000 i 1.400 persones és albina, sobretot a països com Tanzània i Zimbàbue.

Arreu del món, la proporció és menor: a l'Amèrica del Nord i a Europa, una persona de cada entre 17.000 i 20.000 té alguna forma d'albinisme.

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut