Dea Kulumbegashvili, la jove directora georgiana que debuta i arrasa a Sant Sebastià

La Concha de Plata al millor actor ha estat conjunta per als quatre protagonistes de la danesa "Another round", amb Mads Mikkelsen al capdavant

RedaccióActualitzat

Amb 34 anys, Dea Kulumbegashvili presentava la seva "opera prima" al Festival de Cinema de Sant Sebastià. I ha arrasat. El jurat, presidit per Luca Guadagnino, ha concedit un triomf abassegador a la pel·lícula "Beginning" ("Dasatskisi"). S'ha endut 4 premis: Concha d'Or a millor pel·lícula i també direcció, millor actriu i guió.

El film és el primer llargmetratge de la directora georgiana. Narra les vivències de Yana, la dona del líder d'una comunitat de Testimonis de Jehovà en una població de províncies atacada per un grup extremista. La història gira al voltant dels conflictes de Yana La Yana que ha de fer front als dubtes i la seva insatisfacció interior atrapada en la comunitat religiosa. El film aborda temes com la violència de gènere i el fanatisme.

El president del jurat, l'italià Luca Guadagnino, ha elogiat el film en donar-li el premi: "La pel·lícula ha estat una revelació, un moment de cinema autèntic que omple de flames la pantalla."

Kulumbegashvili havia dirigit curtmetratges, però
Kulumbegashvili havia dirigit curtmetratges, però "Beggining" és la seva primera pel·lícula (EFE/Juan Herrero)

La pel·lícula ha dividit la crítica per la seva proposta estètica i narrativa. És el resultat de cinc anys de vida de Kulumbegashvili, que va estudiar a la Universitat de Columbia, a Nova York. La directora ha explicat que li va ser "tremendament difícil" finançar-la.

"Va ser un viatge gairebé impossible."

Tot i això, Kulumbegashvili assegura que "és normal" que sigui difícil i diu que el que importa és "creure en la teva feina i envoltar-te de persones que també creuen en el que estàs fent". Espera, això sí, que els premis li serveixin per poder finançar més còmodament la seva pròxima pel·lícula: "Espero que puguin creure més en mi."

La cinta s'ha endut també la Concha de Plata a la millor direcció, el premi al millor guió i la Concha de Plata a la millor actriu per la seva protagonista, Ia Sukhitashvili.


Mads Mikkelsen, millor actor

La Concha de Plata al millor actor ha estat conjunta per als quatre protagonistes de la danesa "Another round", amb Mads Mikkelsen al capdavant. Sön Thomas Bo Larsen, Magnus Millang i Lars Ranthe, dirigits per Thomas Vinterberg. Una pel·lícula que segueix quatre amics i mestres d'institut que decideixen comprovar els beneficis de mantenir cada dia un nivell estable d'alcohol a la sang.

Tant "Another Round" com "Beggining" formaven part de la selecció del Festival de Canes 2020, suspesa per la Covid.

Pel que fa al Premi Especial del Jurat, el guanyador ha estat "Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan", el documental musical de Julien Temple sobre el líder del grup The Pogues.

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut