Una de les visites d'aquest mes de juliol al cementiri de Montjuïc

De visita al cementiri, amb el casal d'estiu

La proposta ha tingut tant d'èxit que s'ha quedat ràpidament sense places, tot i que l'activitat s'ha hagut d'anul·lar temporalment a causa dels rebrots de coronavirus a la ciutat

Mireia PratsActualitzat

Cementiris de Barcelona ha organitzat visites guiades adaptades per als casals infantils per parlar-los de la mort i dels rituals funeraris.

La proposta va ser tot un èxit que va esgotar ràpidament els dies de visita, tot i que, de moment, l'activitat s'ha hagut de suspendre a causa dels nous brots de coronavirus a la ciutat.

Desenes de casals d'estiu han apostat, en plena pandèmia, per parlar de la mort als nens d'aquesta manera. Aquells que han pogut realitzar l'activitat han destacat que pràcticament no es parla de la mort a les llars i molts d'ells no havien vist mai un nínxol de tan a prop.

Durant l'activitat proposada per Cementiris de Barcelona, els nens i els seus monitors, acompanyats d'un historiador del cementiri, fan una ruta que els descobreix aspectes de la mort i de diferents rituals funeraris. Com per exemple, la decoració de les sepultures gitanes, que mostren amb molta vistositat l'amor que senten pels seus difunts. O la mort vista des de diferents cultures, com els explica l'Adrià Terol, historiador de Cementiris de Barcelona:

Els mexicans tenen una certa dualitat respecte a la mort, hi ha una part festiva.

Nens i monitors aprofiten la visita, que ajuda a obrir-se i a parlar del tema, com un del nens participants del casal, l'Osiris de la Cruz:

Mai m'han parlat de la mort. Se'n parla molt poc, perquè és un moment molt dolorós per a tots nosaltres, veure els éssers estimats morir...

O el Marc Bareas, que ja coneixia el cementiri de Montjuïc

A mi, de la mort no m'agrada parlar-ne, però jo, com que tinc els 4 iaios aquí que estan enterrats, tinc una mica de por i tristesa.

Tots ells reconeixen que parlar amb els pares i familiars d'aquest tema els resulta complicat, com el John Perdomo:

Jo, quan dic a la meva mare de parlar sobre la mort, em diu que no em posi a pensar en aquestes coses, i no sé, jo no penso en tot això, si és durant el dia encara, però a la nit m'agafen ganes de plorar i em poso melancòlic.

Pels experts en dol infantil, és una proposta sana "perquè molts veuen la mort en pel·lícules i sèries com si fos ciència-ficció", i després, quan l'han de viure de debò, els suposa una experiència més traumàtica. Ho explica Xusa Serra, infermera de la unitat de dol de l'Hospital General de Catalunya:

Diuen els estudis que, abans dels 18 anys, els infants i joves veuran unes 1.800 morts a través de la pantalla; però, en canvi, molt pocs, 1 de cada 10, podrà participar de la malaltia d'un familiar i acomiadar-se'n en un funeral.

I en aquesta vida recordem el que hem fet, però, sobretot, fa molt mal el que no hem pogut fer.

A la visita, parlen de mortalitat infantil, de pandèmies històriques que han matat molta gent i de curiositats com el transport en carrosses i cotxes fúnebres, que ja són relíquia. Abans i després, s'omplen fitxes i s'exposa el que han après d'aquesta experiència vital.

De moment, totes les activitats culturals i visites guiades han quedat anul·lades als cementiris de Barcelona. L'organització no descarta, però, reprendre aquesta activitat amb les escoles el curs vinent, sempre que el control de la pandèmia ho permeti.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut