De "vam fer el que havíem de fer" a "no s'espia l'adversari": reaccions a l'informe Pegasus

L'esborrany de l'Eurocambra atribueix al govern espanyol l'espionatge a independentistes catalans

RedaccióActualitzat

L'informe del Parlament Europeu sobre l'espionatge amb Pegasus que censura l'actuació de les autoritats espanyoles ha generat tot tipus de reaccions.

Algunes de les persones que se sap que van ser espiades amb el programari Pegasus han celebrat el posicionament del Parlament Europeu. Des del govern espanyol, en canvi, es defensa l'actuació que s'ha dut a terme en relació amb l'espionatge.

Després de conèixer l'informe del Parlament Europeu sobre Pegasus, el govern espanyol ha defensat la seva actuació des que es va destapar l'espionatge a diverses personalitats independentistes.

Fonts de l'executiu assenyalen que, tot i que l'Eurocambra apunti al govern espanyol com a responsable d'espiar les comunicacions de Pere Aragonès, Quim Torra, Jordi Sànchez, Laura Borràs o Diana Riba, entre d'altres, La Moncloa "va fer el que havia de fer" quan va tenir coneixement "d'accions delictives".

El govern espanyol assegura que és el "primer interessat" a aclarir els fets, tot i que remarca que l'informe de l'Eurocambra és provisional, no definitiu.

Entre aquestes accions, les fonts de l'executiu espanyol situen l'espionatge a Pedro Sánchez i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, s'ha limitat a dir que han "donat explicacions des del primer moment".

Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al consell de ministres
Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al consell de ministres (EFE/Mariscal)

Aragonès: "En democràcia no s'espia l'adversari"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha fet ressò de la notícia i ha demanat que "s'arribi al fons de la qüestió per justícia i dignitat política":

 

Per la seva banda, l'advocat Andreu Van den Eynde ha afirmat que ja se sabia que el govern espanyol havia actuat "amb escandalosa opacitat", i que la seva intenció és "fer-los retre comptes" pel que han fet:


I el president Carles Puigdemont s'hi ha afegit, fent-se ressò de les paraules de la ponent de l'informe i afirmant que "l'espionatge massiu" per part dels estats és més greu si la UE ho empara:


Boye portarà l'informe al TJUE

L'advocat Gonzalo Boye, que defensa l'expresident Carles Puigdemont i és una de les persones espiades amb Pegasus, ha anunciat que portarà l'esborrany de l'Eurocambra al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Entrevistat al canal 324, Boye ha explicat que vol que el tribunal "valori en quina mesura una de les parts té legitimitat per seguir en el procediment quan ha estat adquirint coneixements secrets" de les converses dels advocats amb els seus defensats:

"Vull creure que no ha estat el govern, però la responsabilitat recau sobre el govern. I no oblidem que, en els plets europeus, és evident que una de les parts és el Regne d'Espanya. És a dir, el Regne d'Espanya espia la part contrària als procediments europeus. Això no s'ha vist mai!"


Una altra de les espiades, l'eurodiputada d'Esquerra Diana Riba, ha assegurat que el que s'està sabent sobre l'ús del programari Pegasus és només "la punta de l'iceberg" i ha pronosticat que en les pròximes setmanes "sortiran moltes més informacions".

Entrevistada al 324, Riba ha lamentat que, en el cas d'Espanya i altres països, s'estiguin utilitzant programes espies "no per la seguretat nacional", sinó per espiar opositors polítics o periodistes.

L'advocat Gonzalo Boye, durant un acte a la UB el mes d'abril passat
L'advocat Gonzalo Boye durant un acte a la UB el mes d'abril passat (Europa Press/David Zorrakino)

Serret critica "la poca voluntat d'investigar-ho" que hi ha a Espanya

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, s'ha felicitat per l'informe i ha denunciat la poca voluntat d'investigar per part de l'estat espanyol:

"Celebrem d'alguna manera aquest toc d'atenció que ha fet a l'estat espanyol, al govern espanyol, no només que aquest informe assenyala directament el govern espanyol i vincula els casos d'espionatge amb l'1 d'Octubre i els mesos posteriors, sinó també que hi havia aquest espionatge polític contra el moviment legítim i democràtic de l'independentisme català."

Serret afirma que no és un cas tancat i que estaran molt pendents de les conclusions d'aquesta comissió que ha evidenciat l'existència del Catalangate.

La diputada de Junts Mònica Sales ha demanat "arribar al fons de la qüestió" i s'ha compromès a esgotar "totes les vies polítiques i judicials" perquè l'afer no acabi "amb impunitat".

Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha dit que l'esborrany de l'Eurocambra evidencia "greus dèficits democràtics" a l'estat i ha demanat la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i del d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Concentració de protesta per l'espionatge del Catalangate

ERC preguntarà a Marlaska sobre Pegasus

El portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, preguntarà sobre l'espionatge a polítics independentistes al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la comissió de control de despeses reservades, que se celebra a porta tancada i les deliberacions de la qual són secretes.

Per Rufián, l'esborrany redactat per l'eurodiputada neerlandesa Sophie in 't Veld és "l'enèsim revés" que un òrgan supranacional fa al parlamentarisme, la política i la justícia espanyoles.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuEspionatgeCatalangatePegasus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut