Imatges desenfocades de nois i noies en un centre
Molts casos d'assetjament escolar no es denuncien als pares o tutors

"De tu a tu", el programa contra el bullying on els alumnes més grans ajuden els petits

Els Mossos d'Esquadra formen uns alumnes de 3r i 4t d'ESO seleccionats perquè facin xerrades i se'ls puguin explicar situacions que potser no compartirien amb els pares o el tutor

RedaccióActualitzat

"De tu a tu" és el nom del nou programa contra l'assetjament escolar que han posat en marxa els Mossos d'Esquadra. Es basa a donar formació a uns alumnes de segon cicle d'ESO perquè facin xerrades als de primer cicle i aquests hi puguin recórrer si són víctimes d'assetjament.

El sistema es basa en el fet que a cada centre hi hagi uns alumnes que siguin referents en temes d'assetjament. Són estudiants de 3r o 4t d'ESO que reben formació per part dels Mossos.

Després, fan una xerrada als alumnes de primer cicle i els diuen que els poden demanar ajuda si són víctimes d'assetjament. Quan se'ls explica un cas, intenten solucionar-lo ells mateixos i, si creuen que és greu, fan d'enllaç amb la policia.

El projecte va sorgir quan els Mossos van constatar que quan feien ells les xerrades tot quedava allà i no tenia més recorregut, com ha explicat Joan Miquel Martínez, cap de l'Oficina de Delictes de Discriminació dels Mossos d'Esquadra i un dels creadors del model:

"Així que vam pensar que fossin alumnes una mica més grans els que parlessin d'assetjament als nens, i amb la idea, sobretot, que si un nen vol explicar que és víctima d'un cas d'aquests, pugui buscar aquest alumne que li ha fet la xerrada i dir-l'hi."

Van pensar que la proximitat de les edats podria fer més fàcil explicar aquestes situacions, que potser alguns no volen compartir amb els pares o el tutor.

Segons les xifres dels Mossos d'Esquadra, a Catalunya cada any hi ha una mitjana de 100 casos d'assetjament escolar denunciats. Del 2019 al 2021, en tres anys, se'n van registrar 332. La policia catalana està convençuda que hi ha molts més casos que no arriben mai a instàncies policials.


"Ha salvat vides"

El curs passat es va fer una prova pilot a l'institut Santiago Sobrequés de Girona. Va ser un èxit, fins al punt que alguns professors van comentar als Mossos que, per la seva experiència, el sistema havia salvat vides.

Aquest curs escolar s'ha implantat en 38 centres, amb un total de 190 alumnes que actuen com a referents.

Un d'aquests és l'Institut Estany de la Ricarda del Prat de Llobregat. Allà, l'Ana i la Irene, dos dels alumnes que han rebut formació, fan una xerrada a 25 nens i nenes de 1r d'ESO. Els expliquen què és la diversitat i per què cal respectar-la a través d'una presentació en una pantalla.

De tant en tant, els fan preguntes, com ara si saben què són el racisme, l'homofòbia o la xenofòbia. Finalment, els donen un correu electrònic per si es volen posar en contacte amb elles.

L'Ana considera que la proximitat de les edats facilita possibles denúncies:

"Crec que és més fàcil que ens expliquin una cosa així a nosaltres que als seus pares, perquè potser els seus pares tenen una altra mentalitat i potser algunes coses no les entendrien."

Si algun nen o nena els demana ajuda, intentaran solucionar-ho com els han ensenyat els Mossos d'Esquadra: aniran a parlar amb l'assetjador i li faran veure el problema i miraran que deixi de fer-ho.

La majoria de situacions s'han solucionat així. Però si la situació és més greu, els referents poden avisar directament els agents de la comissaria dels Mossos del Prat de Llobregat.

En aquest institut, això només va ser necessari en un parell d'ocasions. Els Mossos d'Esquadra van acudir al centre i van solucionar el conflicte. Si la policia veu que la situació pot tenir conseqüències jurídiques, és quan es posa una denúncia.

ARXIVAT A:
Educació PolicialAssetjament escolar
Anar al contingut