Una carta escrita el 1944 reconstrueix la història de dues bessones separades pel nazisme
Les dues germanes bessones separades pels nazis

De Sort a Tel-Aviv: l'odissea d'una carta del 1944 entre bessones separades pels nazis

L'historiador Josep Calvet recull en un llibre la història de la Fanny i la Raquel a partir d'una carta que va quedar oblidada a Sort durant set dècades

Una carta escrita el 1944 per una jove jueva que havia fugit del nazisme a través del Pirineu cau l'any 2017 en mans de l'historiador Josep Calvet.

La carta, que estava amagada entre la documentació que guardaven els propietaris d'un antic hostal de Sort, anava dirigida a la seva germana bessona resident a Tel-Aviv i, quan va ser enviada, va fer el viatge d'anada i tornada, per ser oblidada durant set dècades.


Dues bessones separades pel nazisme

Durant els anys 40, més de 3.000 persones -la majoria jueves- van creuar els Pirineus i van arribar fins a Sort fugint del nazisme. Si ho aconseguien, els registraven a la presó que encara ara es conserva al centre del municipi com a immigrants il·legals; a alguns els tancaven i a uns altres els deixaven que s'allotgessin a les pensions de Sort.

Calvet fa anys que investiga la fugida massiva de jueus als Pirineus i ara ha volgut recollir en un llibre la història de Fanny Gewurz, que va arribar a Sort el maig del 44 després de malviure 5 anys amagada per França.

Fanny tenia una germana bessona que havia pogut fugir a Tel-Aviv i, des de Sort, li va escriure una carta per comunicar-li que estava viva i que aviat es podria reunir amb ella.

Calvet explica que no entenen per què la carta va ser refusada i va ser tornada a Sort, a la fonda Martín Cases, on el propietari la va guardar durant aquests 75 anys.

Carta escrita el 1944 per una jove jueva a la seva bessona (ACN/Marta Lluvich)


Quan els propietaris de l'hostal es van jubilar, la carta va arribar a les mans de Calvet, que va començar un llarg periple per reconstruir la història, localitzar les dues protagonistes, escriure el llibre i, sobretot, entregar la carta a la seva destinatària.

Encara que sembli contradictori en un historiador, gràcies a les noves tecnologies i a internet, va localitzar un familiar a Israel que el va posar en contacte amb la Raquel, la germana bessona de la Fanny.

L'historiador explica què va sentir quan va trobar la Raquel i li va poder entregar la carta:

"La major satisfacció com a historiador és poder desentrellar aquesta història i poder gaudir del moment de felicitat que va tenir la Raquel en el moment que va llegir la carta."

 

La Raquel rep la carta que li va escriure la seva germana bessona el 1944


Tot i que la Fanny va morir el 2008, deu anys després la Raquel va rebre la carta que li havia escrit la seva germana bessona el 1944, en plena guerra i en un moment què arribaven immigrants fugint del nord d'Europa.

ARXIVAT A:
NazismeMemòria històrica Segona Guerra Mundial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut