De Rajoy a Iceta, el comiat a Rubalcaba a la xarxa

Actualitzat

Dol en el socialisme espanyol per la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba, després d'haver tingut un ictus fa dos dies. Les primeres reaccions s'han fet públiques a través de les xarxes socials.

Immediatament després que es fes pública la notícia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat a través del seu Twitter, i ha destacat que Rubalcaba era "un home d'estat" i que va firmar "la fi d'ETA".

El rei Felip VI i la reina Letícia a través del Twitter de la Casa Reial han enviat un missatge de condol en el que han ressaltat "l'alt sentit d'Estat durant la seva viada al servei d'Espanya"

Meritxell Batet, la ministra en funcions de Política Territorial i Funció Pública del govern espanyol, ha manifestat el seu condol per la pèrdua d'"un company valent, compromès i d'una gran intel·ligència".

Des de Catalunya, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha destacat la seva condició d'"amic" i de "defensor de l'Espanya plura i federal" :

El ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, Josep Borrell, que va ser amb Rubalcaba ministre del govern de Felipe González, ha destacat la "profunda petjada que ha deixat en la política espanyola".

El candidat socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, en plena campanya a les municipals, ha recordat un Rubalcaba "sempre proper", com "un mestre".


Els presidents catalans

Des de Catalunya, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, també han comunicat el condol. Torra s'ha dirigit, a més de la família de Rubalcaba, al president Pedro Sánchez i a Miquel Iceta.

També l'expresident Carles Puigdemont ha tingut unes paraules de condol des de Eslovènia, on ha viatjat amb motiu de la campanya electoral.

Un altre president i també líder socialista i exministre, José Montilla, ha qualificat Pérez Rubalcaba de "persona clau" a la política i el socialisme espanyol així com un company, "compromès i respectat per amics i adversaris".



Líders polítics

La resta de partits polítics també han manifestat el seu condol per la pèrdua de Rubalcaba. El president del PP, Pablo Casado, el considera una "figura fonamental del socialisme":

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, destaca la rellevància de Rubalcaba per a la democràcia espanyola: El líder dels Comuns, Pablo Iglesias, es limita donar el condol a la familia i companys socialistes:

Gabriel Rufián, del grup d'ERC al Congrés de diputats, destaca el talent polític de Rubalcaba.

També d'ERC, el ja exdiputat Joan Tardà després de molts ays al Congrés ha recordat la figura de Rubalcaba. Tardà ha destacat la relació "franca, de respecte i d'estima recíproca", malgrat les desavinences polítiques, que van mantenir i l'ha recordant-lo com "un dels polítics més intel·ligents que he conegut".

Inés Arrimadas, elegida fa poc diputada al Congrés per Ciutadans, també lamenta la pèrdua:

Des del Congrés també s'ha destacat els 21 anys que Rubalcaba va ser diputat en la cinquena i la desena legislatura, durant els quals va ocupar diversos càrrecs..

Entre els expresidents del govern, destaca Mariano Rajoy, que diu de Rubalcaba que "mereix ser honorat i reconegut" i també destaca que va ser "un home d'estat" i "un adversari digne de respecte i admiració":

 

L'expresidenta d'Andalusia,Susana Díaz, es lamenta per la pèrdua i exclama "Quanta tristesa!"

El president de la Generalitat valenciana, el també socialista Ximo Puig, el qualifica d'"intel·ligent, sagaç i incansable", de "company lleial i amic per sempre."

La presidenta socialista de les balears, Francina Armengol, considera Rubalcaba un "amic i un referent" sense el qual "no s'entendria l'Espanya moderna i democràtica".

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha destacat del polític socialista que va contribuir a la pau amb ETA i la "intensa relació" en la "lluita per la pau i la convivència".

 

Des d'Europa

El Partit Socialista Europeu, PSE ha piulat un missatge de condol per la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

"Estem profundament entristits per la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba"

El primer ministre portuguès, el també socialista, António Costa ha recordat "el coratge" de Rubalcaba en la "lluita contra el terrorisme" deixant la "lliberat com a llegat".

Des de França l'alcaldessa socialista de París, d'ascendència espanyola, Anne Hidalgo, ha mostrat el seu condol.

Des de Itàlia, Vittorio Craxi acompanya en el sentiment la família socialista.

El president francès, Emmanuel Macron, ha destacat la feina de Rubalcaba en el "combat contra ETA":


ARXIVAT A:
PSOEObituari
Anar al contingut