Barcelona

De Madre crida al respecte per les institucions i alerta que cal treballar per afavorir la participació ciutadana

La presidenta del grup parlamentari de PSC-CpC, Manuela de Madre, ha estat l'encarregada de comentar el programa presentat ahir per José Montilla. De Madre ha afirmat que el seu grup dóna suport a la línia de diàleg amb què Montilla convida els grups opositors a col·laborar-hi, alhora que els demana respecte per la figura del president i les institucions. Durant la seva intervenció ha mostrat el paral·lelisme entre el govern de Maragall i el de Montilla, tot i els matisos. La portaveu ha demanat combatre l'alt abstencionisme de les eleccions i l'augment de vots en blanc a través de la recuperació d'una política engrescadora.

Actualitzat
De Madre ha valorat "positivament" el programa presentat per Montilla, del qual ha desprès que la Catalunya de Montilla i la de Maragall és la mateixa "essencialment", sobretot pel que fa a una projecció de futur, si bé totes dues estiguin "pintades amb colors diferents" i amb pinzellades "personals i pròpies". Segons la socialista, Montilla assumirà "amb orgull" el "canvi real" que es va encetar a l'anterior legislatura i en què s'aprofundirà ara. Amb aquesta afirmació, ha volgut deixar ben palès que el futur president de la Generalitat continuarà l'aposta per un govern catalanista i d'esquerres que va emprendre el seu predecessor ara fa tres anys i mig.

Montilla, segons De Madre, comptarà amb el suport del PSC per dialogar amb la ciutadania i la resta de país quant als grans temes de país. Després d'afirmar que l'anticatalanisme que hi ha hagut fora de Catalunya i que el menysteniment del president ha tingut molts adeptes, De Madre ha desitjat que el futur govern tingui una "activitat serena, rigorosa i tranquil·la" per demostrar l'encert de la passada legislatura i per dur a bon port tot el programa.

"El futur president serà, com ha estat Maragall, conscient del compromís" que assumeix davant dels catalans i "liderarà un desplegament eficaç del nou Estatut, contribuirà a desenvolupar l'Espanya plural i enfortirà el sistema de benestar i la competitivitat de l'economia". La portaveu socialista ha proclamat que amb aquesta feina el president es guanyarà l'autoritat moral, perquè la legal, quan se l'investeixi president, ja la tindrà.

Al fil d'aquestes declaracions, ha alertat que si es perd el respecte per les institucions i el president, es perd el respecte "per nosaltres mateixos i per la nostra maduresa democràtica". Per això, ha demanat a CiU que "no perdi el respecte per les institucions del país" i li ha proposat que accepti "la mà estesa" que ha ofert Montilla per consensuar les grans qüestions de país.

Recuperar política "engrescadora"

Manuela de Madre ha reservat un espai de la seva intervenció per recordar i alertar de l'alta abstenció i de l'augment del vot en blanc. La dirigent socialista ha afirmat que per recuperar l'esperit d'una política "engrescadora" cal tractar els problemes reals.

De Madre no s'ha estat d'enumerar un per un els que considera els problemes reals de la gent: la paritat home-dona a les institucions, al treball i al salari; la millora a l'atenció dels malalts mentals i de les seves famílies; la sinistralitat laboral; la violència de gènere, amb els infants i amb la gent gran, així com a les escoles i als barris; l'excés de consum d'alcohol i drogues entre els joves; la salut alimentària i la cura de les malalties derivades de la seva absència; millor atenció a les malalties cròniques; més recursos i competències per als ajuntaments, i més millores per als barris.
Anar al contingut