Pérez de los Cobos diu que hauria tancat 2.000 col·legis de l'1-O amb 10.000 mossos

L'advocada de Trapero força el coordinador policial contra el referèndum a donar detalls de com ho hauria fet ell

Actualitzat

El segon dia de la declaració del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos a l'Audiència Nacional ha estat dedicat a l'interrogatori de les defenses.

Se n'ha encarregat Olga Tubau, advocada del major Josep Lluís Trapero, que s'ha dedicat a intentar desmuntar el relat del testimoni sobre el paper dels Mossos durant l'1-O.

Pérez de los Cobos, molt menys segur que en l'interrogatori de la Fiscalia d'aquest dilluns, ha admès que no coneixia el pla d'actuació dels Mossos, i no ha sabut respondre com va poder fer la feina sense conèixer-lo:

Tubau: "Com es pot coordinar l'actuació de 3 cossos diferents sense conèixer cadascun dels plans d'aquests cossos dissenyats per evitar el referèndum?"

De los Cobos: "Bé, intentant harmonitzar l'actuació dels criteris generals d'actuació dels 3 cossos. És a dir, el que es va fer en aquelles reunions de coordinació, en les que, sense entrar en els detalls d'execució, que no eren de la meva competència, vam procurar fer el que ens manava la instrucció, que era establir un fòrum en el que arbitréssim els mecanismes de suport i auxili entre els diferents cossos."

El testimoni ha dit que no va reclamar la modificació del pla d'actuació dels Mossos a Trapero ni al comissari Ferran López, perquè no tenia autoritat per fer-ho.

Josep Lluís Trapero i Olga Tubau, aquest dimarts durant l'interrogatori a Diego Pérez de los Cobos (EFE)

Ha admès, però, que tampoc no va demanar a la Fiscalia que ho fes:

Tubau: "Va traslladar al fiscal superior de Catalunya que Mossos no havien entregat el pla modificat, i li va demanar que exercís ell la seva autoritat exigint aquell pla?"

De los Cobos: "Jo no li vaig traslladar que no l'havien entregat perquè jo tampoc l'havia demanat, ni tampoc li vaig traslladar al fiscal superior que ho havia de demanar ell. El que li vaig traslladar era el contingut d'aquelles reunions de coordinació, que, com vaig dir ahir, eren unes reunions d'un to cordial, de col·laboració i en les que el representant de Mossos ens traslladava la seva voluntat oberta de col·laborar i participar en la finalitat que ens manava la instrucció de Fiscalia."

El testimoni, que aquest dilluns va afirmar que Trapero li havia posat constantment "bastons a les rodes" abans de l'1-O, ha admès que el fiscal superior, convocant de les reunions en què van coincidir, no va qüestionar el major dels Mossos en cap moment.

200 equips policials a 10 col·legis cadascun: 2.000 col·legis tancats

Tubau li ha preguntat com pensava que es podia evitar que es votés a tots els col·legis electorals, més de 2.300, i el testimoni ha dit que sí que hauria estat possible:

Tubau: "Quants agents, segons vostè, haurien d'haver anat a cadascun dels centres per intentar evitar la votació?"

De los Cobos: "Sí, però si és que el problema es que en cap cas deia la fiscalia que calgués anar a tots a la vegada. És a dir, si aquests 7.000 efectius, que podien ser 10.000, en comptes de disseminar-se i anar a la vegada de dos en dos a tots els llocs s'haguessin concentrat i haguessin anat primer a un lloc a tancar-lo, després a un altre, i a un altre, probablement en blocs de... li faré el compte molt ràpid, en blocs de 50, hi hauria hagut 200 unitats fins a conformar aquells 2.000, que en 10 intervencions haurien cobert 2.000 col·legis."

Tubau: "Però s'havia de garantir que fins al final de la votació aquell col·legi no es tornés a obrir, és així?"

De los Cobos: "Així és."

Tubau li ha qüestionat que això fos possible, i De los Cobos ha dit que si la policia s'hagués endut el material electoral, hauria estat "difícil" que es pogués continuar votant.

El testimoni ha assegurat que això només va passar en 2 dels 113 col·legis en què van intervenir Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Diego Pérez de los Cobos, aquest dimarts marxant de l'Audiència Nacional
ARXIVAT A:
Judici TraperoAudiència Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut