Carles Puigdemont saluda Diego Pérez de los Cobos a la reunió de la Junta de Seguretat, uns dies abans del referèndum (ACN)
Carles Puigdemont saluda Diego Pérez de los Cobos a la reunió de la Junta de Seguretat, uns dies abans del referèndum (ACN)

De los Cobos culpa els Mossos de no haver convençut el govern per desconvocar l'1-O

El coordinador policial de l'1-O ha explicat al jutjat de Barcelona que les forces de seguretat de l'Estat van actuar de manera proporcional, intentant reduir els danys i usant els mitjans menys lesius

RedaccióActualitzat

El coordinador policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, ha declarat aquest dijous per videoconferència al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues del referèndum. Ho ha fet com a testimoni. Pérez de los Cobos ha explicat que si els Mossos d'Esquadra haguessin "comunicat la determinació d'impedir" el referèndum als seus responsables polítics, el govern l'hauria desconvocat.

El coordinador del dispositiu policial ha dit que els Mossos van tenir una actitud deslleial amb els cossos de seguretat de l'Estat i, per això, aquests van haver d'actuar. Segons el coronel, els agents van utilitzar els mitjans menys lesius i que haurien pogut arribar a totes les escoles, però provocant molts mes danys.

Segons De los Cobos, la trentena d'escoles les van escollir prèviament els caps operatius, no pas ell. Tot i que el comissari dels Mossos Ferran López va enviar-li un correu electrònic a les 9 del matí del mateix dia 1 demanant-li col·laboració en 300 escoles de tot Catalunya, Ha dit que no li van fer gaire cas i van seguir amb els centres que ells ja tenien prèviament localitzats.

 

Càrregues policials el dia del referèndum de l'1-O a l'Institut Tarragona (ACN)


El coronel de la Guàrdia Civil ha explicat que l'operatiu genèric es va preparar basant-se en les instruccions de la fiscalia, tot i que posteriorment aquestes ordres van ser modificades per la interlocutòria de la magistrada del TSJC Mercedes Armas. Ha assenyalat que va parlar dos cops per telèfon amb Armas durant aquell matí.

En la compareixença per videoconferència, Diego Pérez de los Cobos s'ha tret tota responsabilitat en les càrregues. Ha dit que ell només coordinava i que qui decidia on i com actuar eren els responsables d'àrea.

Segons han indicat fonts jurídiques a l'agència ACN, el coronel no ha concretat la seva responsabilitat en el dispositiu policial i ha volgut carregar en tot moment les culpes a la policia catalana. El magistrat instructor l'ha interrogat durant unes dues hores.


Quatre mesos després de declarar al judici del procés



Diego Pérez de los Cobos també es va mostrar molt crític amb els Mossos durant la seva compareixença al judici del procés: "La primera sorpresa va ser la inactuació dels Mossos d'Esquadra i la segona el grau de virulència a què vam haver de fer front". I va afegir: "Vam observar que a la majoria de locals hi havia grups de masses perfectament organitzats, que mitjançant l'exercici de la força física tractaven d'impedir l'accés de les forces de seguretat."

En la línia de la declaració d'aquest dijous al jutjat de Barcelona, Pérez de los Cobos va qualificar l'actitud de la policia catalana de "passiva" i de "no impedir" el referèndum, sinó de "permetre'l": "Crec que el dispositiu que es va establir des de la prefectura dels Mossos estava encaminat a facilitar el desenvolupament de la consulta en lloc d'impedir-la."

Durant el judici, el president del tribunal que jutja els líders independentistes, Manuel Marchena, va rebutjar fer un acarament entre Diego Pérez de los Cobos, i Ferran López. Marchena ho va descartar amb l'argument que el tribunal ja valorarà les contradiccions que va haver-hi entre les declaracions d'aquests dos testimonis. L'acarament el va demanar Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OMossos d'EsquadraPolicia NacionalGuàrdia Civil
Anar al contingut