Palma

De les Canàries a Panamà: el tempestuós mandat de José Manuel Soria

Abans de fer el salt a Madrid, Soria havia tingut una llarga trajectòria política a les Canàries

Actualitzat
Des que Mariano Rajoy presideix el Partit Popular, el canari José Manuel Soria ha estat un dels seus suports fixos en les successives batalles internes que l'actual president en funcions ha viscut al carrer Génova. L'any 2011, en entrar a La Moncloa amb la majoria absoluta sota el braç, Rajoy va nomenar ministre d'Indústria, Energia i Comerç aquest economista d'una gran semblança física amb José María Aznar.

L'entrada en política de Soria va arribar després de molts anys d'activitat relacionada amb l'economia, tant en l'administració com en la docència. Abans de fer el salt a Madrid, Soria havia tingut una llarga trajectòria política a les Canàries: va ser alcalde de Las Palmas, president del cabildo de Gran Canària, diputat autonòmic i vicepresident del govern canari.

Malgrat la majoria absoluta dels populars, no es pot dir que Soria hagi tingut una legislatura calmada. Una de les primeres decisions que va prendre va ser prorrogar la vida de la central nuclear de Garoña fins al 2019, tot i que ja havia complert els 40 anys de vida. El ministre també es va enfrontar al sector de les renovables quan va dictar la suspensió de les primes a les noves instal·lacions.

Després vindria el "cas Castor" i els moviments sísmics causats per les injeccions de gas davant la costa mediterrània. La paralització del projecte va anar lligada a una indemnització milionària a la propietària del magatzem de gas que va indignar el territori. Unes altres prospeccions, però de petroli, van mobilitzar el govern autonòmic, els veïns i les entitats ecologistes a les Canàries.

Finalment, unes vacances en un hotel de luxe del Carib amb l'exministre José Ignacio Wert i les seves respectives dones van aixecar polèmica davant les informacions que assenyalaven que l'estada hauria anat a càrrec d'un empresari canari del sector turístic.

L'última polèmica, el fet que el seu nom figurés en els anomenats "papers de Panamà", ha acabat sent definitiva per fer caure Soria.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut