València

De la Vega exigeix un "compromís internacional" sobre el canvi climàtic en la reunió de científics de l'ONU a València

El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l'ONU es reuneix durant tota la setmana a València. Mig miler d'experts i representants de 130 països participen en aquesta trobada, que ha de culminar amb un informe consensuat sobre la situació. El resultat final, que es presentarà dissabte, inclourà les recomanacions sobre la base científica del canvi climàtic, el seu impacte i les opcions per mitigar-lo. En el discurs inaugural de la reunió, la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha exigit un "compromís internacional" de tots els estats per fer front als efectes del canvi climàtic, especialment als països menys desenvolupats que pateixen una nova "esquerda de la desigualtat".

Actualitzat

Des de València, la vicepresidenta ha manifestat que els països amb menys recursos "pateixen més que ningú els efectes del canvi climàtic". I és que, tot i ser els que menys contaminen, són "els que viuen les pitjors conseqüències de la destrucció i del dolor", ha sentenciat la número dos del govern espanyol. Davant d'aquesta nova "esquerda de la desigualtat", De la Vega ha manifestat que cal assumir el repte i, en aquest sentit, ha exigit un "compromís internacional" de tots els estats per fer front als efectes del canvi climàtic.

A més, per la també portaveu del govern, "el llenguatge climàtic s'ha convertit en universal" i "ni la contaminació dels mars, ni els gasos de l'efecte hivernacle, ni l'augment de les temperatures ni la pujada del nivell del mar s'aturen en les fronteres de cap país".

Finalment, De la Vega ha dit que la "consciència verda a escala global" no és una alternativa més, sinó que exigeix treballar units, "més que mai", en una feina en la qual està pendent la "tota la humanitat". En la mateixa línia, ha reconegut que encara hi ha molt camí per fer, però ha fet una crida a començar per prendre consciència i "unir-nos". "Ja ho estem fent i el treball en aquestes jornades reflecteix el millor d'una humanitat decidida a lluitar contra el canvi climàtic", ha sentenciat de la Vega.

Recomanacions sobre el canvi climàtic

El resultat de la reunió del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l'ONU es presentarà dissabte i recollirà les principals recomanacions dels informes dels tres grups de treball del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides que s'han aprovat aquest any a París, Brussel·les i Bangkok sobre la base científica del canvi climàtic, els seus impactes i l'adaptació del fenomen, així com les opcions per mitigar-lo.

L'últim informe suposa un avanç en el coneixement científic, tècnic i socioeconòmic del canvi climàtic i jugarà un paper important en les deliberacions que faran els governs durant el procés de negociació que haurà de fixar els compromisos sobre el canvi climàtic quan acabi el Protocol de Kyoto, el 2012. De fet, el text que surti d'aquesta reunió de València es presentarà en la conferència que es farà Bali, que se celebrarà del 3 al 17 de desembre.

La trobada a València és la primera reunió d'aquest grup després d'haver rebut el premi Nobel el 12 d'octubre, juntament amb Al Gore. Els informes presentats fins ara alerten de l'increment de les pluges torrencials i de les onades de calor a Espanya com a conseqüència del canvi climàtic.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut