Barcelona

De la postal al WhatsApp

Per aquestes dates, és típic felicitar el Nadal i l'Any Nou a tots aquells que ens són pròxims. Amb el pas dels anys els hàbits per fer-ho han anat canviant i la irrupció de les noves tecnologies de la comunicació han revolucionat els mètodes. Qui se'n recorda en l'era del WhatsApp de les típiques postals?

Actualitzat
Rebusco per la memòria però, per més que ho intento, he oblidat quan va ser l'última vegada que vaig rebre una felicitació de Nadal per correu convencional. Encara deuen existir les típiques postals amb escenes del Naixement o dels Reis d'Orient arribant a l'establia o de paisatges d'hivern bucòlics? M'imagino el sector en plena decadència i perill d'extinció.

I qui –amb una certa edat- no recorda aquella frase tan enganxosa d'"Hola sóc l'Edu, feliç Nadal". Tothom però segur que pràcticament ningú recorda que era un anunci d'Airtel, del 1999 per ser exactes. La trucada telefònica per felicitar les festes també ha passat a millor vida, sobretot en nits com la de Cap d'Any. S'ha acabat el malson de trobar línia i la butxaca ho ha notat.

La proliferació d'internet i els mòbils van ser l'inici del gairebé final -no seré jo qui les doni per mortes- d'aquestes tradicions nadalenques.

En comptes de postals van començar a arribar correus electrònics amb felicitacions estàndards, la versió més còmoda i ràpida, o personalitzades amb programes de tractament d'imatge, per a aquells que tenien més temps o ganes de dedicar-s'hi. Era relativament fàcil de fer i en només un clic podies arribar a tothom qui volies.

Tota una revolució, com també van ser-ho els SMS. Res d'estar-se hores penjat al telèfon amb converses inacabables i quedar amb l'orella ben vermella. Preparar el text, afegir a tothom a qui el vull enviar i llestos. Quedes bé amb només cinc minuts de temps invertit. Això sí, el cost continuava sent molt elevat i ningú et garantia que el missatge arribés a temps. A vegades, tres dies després encara se'n rebien.

Però en l'era del 2.0 tot això ha quedat obsolet en un no res.

Les xarxes socials han revolucionat els hàbits a l'hora de felicitar les festes i ara si vols ni tan sols has d'entretenir-te a enviar res a ningú. Ho puges al Facebook, o Tuenti o Twitter i immediatament tothom qui et segueix queda felicitat. El trànsit dels webs es multiplica aquests dies.

I el que per a la gran majoria és la revolució d'aquest any: el WhatsApp! Aquest sistema de missatgeria ha alterat les comunicacions arreu del món. Avui en dia hi ha qui diu que no ets ningú, o l'amic que et costa diners, si no tens aquesta aplicació operativa al teu mòbil. La gran pregunta és... suportarà el trànsit de missatges el sistema? Aquesta nit la resposta.

I per a tots aquells que encara estigueu llegint, aprofito l'avinentesa per desitjar-vos el millor pel 2012.

Anar al contingut