De la censura d'Instagram al Benidorm Fest: Rigoberta Bandini denuncia la por al pit femení
Rigoberta Bandini va posar un pit gegant sobre l'escenari de la semifinal del Benidorm Fest (EFE / RTVE)

De la censura d'Instagram al Benidorm Fest: Rigoberta Bandini denuncia la por al pit femení

La cançó guanyadora del renovat festival mediterrani serà la que representi Espanya al Festival d'Eurovisió i la catalana parteix com la favorita del públic

Actualitzat

El clam de Rigoberta Bandini a la tornada de la cançó "Ay Mamá" és clar:

"Mamá, paremos la ciudad sacando un pecho fuera al puro estilo Delacroix". 

I això és el que pretén fer per guanyar el Benidorm Fest i proclamar-se, així, com la nova representant d'Espanya al Festival d'Eurovisió.

Rigoberta Bandini és el nom artístic de la barcelonina Paula Ribó. Als seus 31 anys, és actriu de doblatge, dramaturga, cantant, compositora, escriptora... tota una artista polifacètica, que després d'irrompre amb força l'any 2020 amb "In Spain we call it soledad" o "Too many drugs", no para d'atreure més i més seguidors. 

I és que no deixa indiferent, ni ella ni les seves cançons. Especialment, les seves lletres, que en molts casos s'han transformat en autèntics himnes feministes, com és el cas de "Perra" o la seva darrera publicació, "Ay Mamá".
 


"Ay Mamá" és un homenatge a la feminitat, la maternitat i la bellesa. Mare d'un nen d'un any i mig, la mateixa Ribó ha explicat a les seves xarxes socials que va escriure aquesta cançó quan tenia 23 anys, molt abans de ser mare. I que no només està dedicada a les mares, sinó a totes les dones pel fet de ser-ho, i hi reivindica el cos femení: 

"No sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas, sin ellas no habría humanidad ni habría belleza. Y lo sabes bien." 

Els pits femenins, que avui dia segueixen censurats a Instagram, on tota imatge on es mostrin mugrons és censurada. Fins i tot, en un principi la lletra d'"Ay Mamá" també va patir aquesta censura i, en lloc de mostrar la paraula "tetas", la plataforma ho substituïa per "txxxx". 

Pits a l'escenari

Des de la seva presentació, el 23 de desembre, la cançó és una de les grans favorites per guanyar el passi a Eurovisió. Ara com ara, "Ay Mamá" compta amb més de 3 milions de reproduccions a Spotify i s'ha situat a la posició número 24 del rànquing de les cançons més escoltades en aquesta plataforma a Espanya.

A més, la cançó s'ha viralitzat. Les xarxes socials s'han omplert de fotografies, vídeos i missatges que, més enllà de donar suport a la representant catalana, han adoptat el seu discurs desacomplexat com a propi per reivindicar el cos de la dona i la llibertat d'expressió:
 


El fenomen, però, no para de créixer. I també ho han fet els rumors de si mostraria un pit a l'escenari del Benidorm Fest (o més endavant del Festival d'Eurovisió). Més encara, després que a principis de gener, en un concert a Logronyo, la cantant mostrés un pit en el moment àlgid de la cançó.
 


Tanmateix, no queda clar si la mateixa organització d'Eurovisió permetria o no mostrar un pit en plena actuació dalt de l'escenari. De moment, a la semifinal de dijous, Rigoberta Bandini va fer el que havia promès a Twitter uns dies abansportar un pit gegant a l'escenari:
 

 


La cursa del Benidorm Fest, rumb a Eurovisió

L'expectativa per Eurovisió, que enguany se celebrarà a Torí (Itàlia), ha guanyat molts adeptes, més enllà que els fidels "eurofans". Tot es deu a un canvi d'estratègia per part de RTVE, els encarregats de portar l'aposta espanyola al festival.

Gràcies a un acord amb la Generalitat Valenciana, s'ha recuperat el Festival de Benidorm, el mític festival del Mediterrani nascut l'any 1959 i que va tenir una gran popularitat als anys seixanta. 

Grans noms del panorama musical espanyol com Julio Iglesias, Raphael, Karina, Tino Casal o Dyango van passar per les 39 edicions d'aquest festival que, després de gairebé cinc dècades, l'any 2006, va tancar portes.

Ara torna sota el nom Benidorm Fest, i el seu guanyador serà qui representi a Espanya a Eurovisió. Una estratègia que ja fa temps que segueixen altres països com Itàlia, amb el Festival de San Remo, on l'any passat el triomfador va ser el grup rock Måneskin, qui després es va endur també l'estatueta de cristall del festival europeu.
 

El mes passat, el Benidorm Fest va fer una preselecció de 14 artistes de diferents estils, els quals, aquesta setmana, es batran en diferents semifinals per escollir-ne el guanyador. Finalment, però, només seran 13, els aspirants, després que la setmana passada la també barcelonina Luna Ki es va retirar de la competició, ja que les normes d'Eurovisió no permeten l'ús d'autotune, l'eina que distorsiona la veu dels cantants i que és utilitzada per molts artistes.

Per escollir la cançó vencedora, el pes estarà repartit: el 50% recaurà en la decisió d'un jurat professional i l'altre 50% en el vot popular. 

Aquest dimecres, hi ha hagut la primera semifinal, en què s'han classificat 4 aspirants per a la gran final de dissabte: la imponent aposta en escena de Chanel, les gallegues Tanxugueiras, la senzillesa de Blanca Paloma i l'homenatge a Raffaella Carrà dels Varry Brava. Han quedat fora Azúcar Moreno, que volien tornar per segon cop a Eurovisió, i la boy band Unique.

No obstant això, no ho han fet sense un bon "eurodrama". Les grans favorites d'aquesta semifinal, les Tanxugueiras, han vist com el jurat puntuava a la baixa la seva aposta en gallec i, per uns instants, quedaven fora de la final. El públic assistent presencialment al Palau Municipal d'Esports de Benidorm fins i tot ha escridassat la decisió. I les xarxes socials, treien (i treuen) fum. Tanmateix, el vot popular ha donat la puntuació necessària per classificar-les, això sí, darrere de la sorpresa de la nit, la cubana que va viure la seva infància a Catalunya, Chanel.

La nit d'aquest dijous, ha sigut la segona semifinal i ha arribat el torn de Rigoberta Bandini, una altra de les grans favorites. Aquí no hi ha hagut sorpreses, i Bandini ha sigut la més votada de la nit tant pel jurat com pel públic. S'ha classificat juntament amb l'actuació descarada de Rayden, la jove veu de Xeinn i la balada de Gonzalo Hermida (que no va poder actuar presencialment, ja que fa dilluns va donar positiu per coronavirus). Han quedat fora Marta Sango, Javiera Mena i Sara Deop.  
 

De la censura d'Instagram al Benidorm Fest: Rigoberta Bandini denuncia la por al pit femení
Rigoberta Bandini, Xeinn, Rayden i Gonzalo Hermida, confinat des de l'hotel (EFE/Morell)

Fins aquest dimecres, tots els pronòstics i suposicions feien esperar que la final de dissabte estaria entre Tanxugueiras i Rigoberta Bandini. Una disputa que fins i tot ha fet que es posicionin polítiques com la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, i la líder dels comuns, Jéssica Albiach:
 

ARXIVAT A:
Viral TelevisióMúsicaFestival d'EurovisióRigoberta Bandini
Anar al contingut