Rachel Kéké, la primera cambrera d'hotel que entra com a diputada a l'Assemblea Nacional de França (Lucien Libert/Reuters)

De kelly a diputada a l'Assemblea: Rachel Kéké fa història a França

"A l'Assemblea Nacional cal gent com jo, amb feines invisibles, persones a qui ens paguen malament i ens costa arribar a finals del mes", diu la nova diputada de l'esquerra NUPES

Actualitzat

Rachel Kéké, de 48 anys, és una excambrera d'hotel nascuda a la Costa d'Ivori que ha fet història a França en ser elegida aquest diumenge diputada de l'Assemblea Nacional. Kéké ha guanyat la candidata de l'equip de Macron i exministra d'Esports, Roxana Maracineanu. 

Des que va organitzar una vaga en un hotel de París, Kéké ha guanyat diverses batalles pels drets laborals i salarials fins a presentar-se com a representant de l'aliança d'esquerres NUPES. Ara s'ha convertit en la primera treballadora del seu sector escollida a l'Assemblea Nacional francesa, on dominen els legisladors formats en institucions universitàries d'elit.

A la setena circumscripció del departament de Val-de-Marne, Kéké, ha superat amb un 51,38% dels vots la representant de la candidatura de Macron, Roxana Maracineanu, que va obtenir el 48,62%.

Kéké ha dit al canal BFMTV que sap molt bé el que es fa:

"Sabia que guanyaria perquè soc un gran símbol. Sé molt bé el que faig, vull donar visibilitat a les feines que estan mal remunerades (...) La gent pateix molt."

La nova diputada ha celebrat la victòria a Twitter assegurant que l'Assemblea "tremolarà":


Líder d'una vaga de kellys durant 22 mesos

Kéké és ara governanta d'un hotel Ibis, però quan era cambrera de l'establiment Ibis de Batignolles, a París, Rachel Kéké va liderar una vaga sense precedents al sector que es va estendre durant 22 mesos, entre el 2019 i el 2021.

La mobilització va aconseguir torçar el braç del poderós grup Accor, propietari de la cadena hotelera. Gràcies a aquesta mobilització, Kéké i una vintena de companyes van aconseguir que els apugessin el sou i els milloressin les condicions laborals. 

La nova diputada va emigrar des de la Costa d'Ivori natal el 1999, després del cop d'estat al país africà i, abans d'arribar a l'Assemblea, va treballar primer com a perruquera, després com a caixera, més tard com a auxiliar de persones grans i per últim com a cambrera i governanta d'hotel.

"A l'Assemblea Nacional cal gent que visqui al terreny, com jo, dels treballs invisibles, com els nostres. Ens paguen malament i ens costa arribar a finals del mes", va dir en una entrevista dies abans de la votació.

El corresponsal de TV3 a París, David Melgarejo, va parlar amb Kéké abans de les eleccions d'aquest diumenge:


Kéké és mare de sis fills --un d'ells mort-- i viu a Chevilly-Larue, un suburbi al sud de París, amb la seva germana petita.

Stéphane Ravacley, de 50 anys, un forner que també es presentava pel bloc d'esquerres NUPES, no ha aconseguit entrar a l'Assemblea després de perdre davant del candidat macronista, Eric Alauzet.

Ravacley, defensor dels drets dels immigrants, va fer una vaga de fam de deu dies per poder regularitzar el seu aprenent guineà.

ARXIVAT A:
FrançaMigracionsDrets laboralsEleccions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut