Madrid

De Guindos serà el candidat d'Espanya per a la vicepresidència del BCE

El ministre haurà de competir amb l'irlandès Philip Lane i en cas d'ocupar el càrrec deixarà la cartera d'Economia

RedaccióActualitzat

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, és el candidat d'Espanya per ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu. L'actual ministre d'Economia és el candidat del govern espanyol a recuperar una de les cadires perdudes a la comissió executiva del BCE.

"Compto amb el suports necessaris. En aquests moment el nostre càlcul és que tenim les condicions d'una majoria qualificada."

En cas d'ocupar el càrrec, De Guindos deixarà la cartera d'Economia, que encapçala des de 2011.

"El que puc dir és que, si definitivament sóc escollit pel consell, immediatament dimitiré."

El ministre espanyol haurà de competir amb l'irlandès Philip Lane, que fins ara era l'únic país que ha donat un nom.


La Moncloa diu que és el millor candidat

Fonts de La Moncloa consideren que De Guindos és el millor candidat per a la vicepresidència del BCE i destaquen que la seva gestió al capdavant del ministeri ha estat fonamental per recuperar l'economia espanyola i garantir la supervivència de l'euro.

"Ha estat decisiu", ha assegurat l'executiu, que també l'ha qualificat de "sòlid ambaixador de l'economia espanyola en els mercats internacionals i modermitzador de les nostres estructures econòmiques".

El ministre espanyol ha presentat la seva candidatura el dia que acaba el termini per presentar els candidats a substituir el portuguès Vítor Constâncio, que deixarà el càrrec el mes de maig. Abans de presentar-la, De Guindos ja va assegurar que Espanya té "elevadíssimes probabilitats" de tenir el càrrec.

"Estic convençut que hi ha elevadíssimes probabilitats que el lloc sigui per a Espanya."

 

El PSOE critica que no compleix cap dels requisits necessaris

El PSOE ja ha censurat la candidatura de Luis de Guindos per a la vicepresidència del BCE.  Argumenta que no compleix cap dels requisits necessaris.  Els socialistes critiquen, sobretot, que el govern espanyol no hagi apostat per una dona, segons ha assegurat la portaveu del PSOE, Margarita Robles.


El PSOE també denuncia que De Guindos no té la independència necessària ni la capacitat tècnica per ocupar un lloc d'aquesta responsabilitat.

El calendari de l'elecció

Un cop presentades les candidatures, l'Eurogrup haurà de decidir quin candidat proposarà, i els estats membres l'hauran d'escollir el 22 de març. El candidat s'incorporarà a la vicepresidencia del BCE l'1 de juny. A les preferències de l'organisme europeu, un perfil més tècnic i acadèmic i no tan polític.

Després de perdre l'opció de presidir l'Eurogrup, l'estiu del 2015, De Guindos, amb una recuperació econòmica a la cartera, es llança ara a ocupar durant 8 anys un càrrec d'influència al BCE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut