Brussel·les

De Guindos descarta per ara apujar els impostos, com demana Brussel·les

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha dit que les mesures que ha pres Espanya en matèria d'imposició indirecta, amb la pujada de l'IVA, són suficients i descarta pujar l'impost de la gasolina. De Guindos respon així a les recomanacions que la Comissió Europea ha fet a Espanya en el seu informe sobre la segona revisió del programa d'ajuda a la banca.

RedaccióActualitzat
El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha dit que les mesures que ha pres Espanya en matèria d'imposició indirecta, amb la pujada de l'IVA, són suficients i descarta apujar l'impost de la gasolina. De Guindos respon així a les recomanacions que la Comissió Europea ha fet a Espanya en el seu informe sobre la segona revisió del programa d'ajuda a la banca.
 
"En el tema de la imposició indirecta, Espanya ha aprovat mesures el juliol passat que es van començar a aplicar al setembre. Hi ha una estructura de l'IVA en la qual s'han apujat els tipus generals i també hi va haver una reclassificació de productes i això és suficient" de moment, ha dit De Guindos en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'Economia de la Unió Europea.

En el document, la CE indica que algunes decisions recents han millorat l'eficiència del sistema, com ara la pujada dels tipus de l'IVA i una aplicació més àmplia del tipus estàndard. "Tot i això, hi ha marge per limitar més l'aplicació dels tipus reduïts de l'IVA i per augmentar els impostos mediambientals, notablement sobre combustibles", afirma Brussel·les. Pel que fa a aquesta recomanació, De Guindos ha dit que l'executiu "pren nota d'ella i la recollim... Suposo que ho comparen (l'impost) amb la situació mitjana a Europa, però això no vol dir en absolut que el govern vagi a pujar l'impost sobre la gasolina".

La CE també indica que els plans per establir una oficina pressupostària independent semblen estar encara en un nivell preparatori i s'haurien d'accelerar considerablement si pretén tenir un paper eficaç en l'exercici fiscal del 2014. De Guindos s'ha mostrat convençut que es compliran els terminis.

El govern espanyol, ha dit el ministre, no es planteja per al 2013 "absolutament res" sobre noves mesures per reduir el dèficit. Per al 2014 i 2015, "tindrem el nostre programa d'estabilitat i s'hi inclouran les mesures que es considerin oportunes", un camí que encara cal definir i que ha de "compatibilitzar" els dos objectius d'Espanya: la reducció del dèficit i el compromís de revertir parts de les pujades d'impostos que hi va haver.

De Guindos ha rebutjat que les recomanacions contingudes en l'informe sobre la banca siguin una contrapartida a canvi d'una flexibilització de l'objectiu de dèficit. "Estic convençut que arribarem a un acord pel que fa al que és reducció del dèficit públic amb els nostres socis europeus i la CE i que aquest camí serà un camí raonable, tant des del punt de vista del que és la confiança que ha de generar la reducció en els mercats com des del punt de vista de l'impacte que pugui tenir en l'activitat econòmica del país".

Preguntat si el govern podria canviar la distribució de l'esforç de reducció del dèficit que han de fer les diferents administracions públiques, De Guindos ha assegurat que l'executiu "sempre intenta ser just i equitatiu en el repartiment". "Valorem molt positivament l'esforç de les comunitats autònomes. Reduir el dèficit del 3,3% a l'1,7% ha estat una dada molt important i s'ha valorat francament bé a l'Eurogrup, perquè el 2011 van ser la principal font de desviació i la principal preocupació pel que fa a la necessària consolidació fiscal del conjunt de les administracions públiques". Una "part important" de la reducció del dèficit global al 6,7% del PIB espanyol ha provingut de les comunitats autònomes, ha afirmat, i alhora ha recalcat que, en funció de com s'acordi el futur camí del dèficit públic, el govern "establirà, sens dubte, una distribució justa i equitativa del repartiment a les administracions públiques".

De Guindos ha refusat comentar si preferiria rebre un o dos anys de pròrroga per part de la CE per baixar el dèficit al 2,8%, en afirmar que "no és un tema de comoditat", sinó el d'un procés de reducció "assolible, creïble i que doni confiança i no tingui un impacte negatiu en l'activitat econòmica".

El govern espanyol haurà de lliurar el seu programa d'estabilitat a finals d'abril. Respecte a les recomanacions de la CE sobre pensions, ha dit que aquestes no suposen "res addicional" als compromisos que ha assumit Espanya en el seu programa nacional de reformes, en què s'assenyala que el país "ha de limitar la jubilació anticipada per intentar reduir la diferència entre l'edat legal de jubilació i l'edat efectiva de jubilació "i fa referència al factor de sostenibilitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut