De Charlotte a Amina, la radicalització d'una nena de 12 anys explicada per la seva mare

Lau Nova recull al llibre "Ma chère fille salafiste" la història que ha portat la Charlotte de ser una bona estudiant a esposa devota d'un marit polígam

Ibana Piñero/Andrés CañalActualitzat

"Mare, em vull posar el vel". Aquesta va ser la demanda de la Charlotte a la seva mare als 13 anys. Feia uns mesos que havia començat a interessar-se per l'Islam.

A partir d'aquí, la nena va començar un procés que la va portar a convertir-se en Amina, a practicar una de les versions més rigoroses de l'islam, el salafisme pietista, i a casar-se, poc abans dels 18 anys, amb un marit polígam. És la història que recull la seva mare, Lau Nova, al llibre "Ma chère fille salafiste" i que ha explicat ara, en primera persona, a TV3.

Lau Nova recorda que la seva filla era una nena brillant, bona estudiant i envoltada d'amics:

"A poc a poc, es va anar transformant i va modificar el seu comportament per passar a ser una nena que s'apaga, que a poc a poc consumarà la ruptura amb el seu entorn fins al punt de canviar-se de nom."

L'origen de la història se situa a Lió, a França, en un barri no conflictiu i en el si d'una família de no creients. És en aquest ambient que creix la Charlotte, fins que una situació familiar complicada i un desengany amorós la porta a acostar-se a l'islam, a voler estudiar l'Alcorà.

 

 

Una recerca espiritual que, d'entrada, no va preocupar la seva mare. Però la nena va entrar en contacte amb una persona que es va encarregar d'adoctrinar-la en el salafisme, en la seva versió no violenta.

 

 

Quan la Charlotte té 16 anys l'escola alerta el Número Verd francès de la radicalització, establert pel Ministeri de l'Interior per a casos com aquest. Serà el primer cop que Lau Nova obté un diagnòstic i sent a parlat d'aquest nom, el salafisme pietista.

"Aquesta ideologia comporta un nombre tan gran de prohibicions que s'acabarà inserint i imposant en la quotidianitat de la família, cada dia, a la taula, a la sala d'estar, al bany, a tot arreu".

I començarà una batalla entre la mare i la filla per trobar punts d'entesa que permetin conservar la convivència familiar.

 

 

Però, poc abans que la Charlotte faci 18 anys, la seva mare descobrirà a través d'una carta que s'ha casat i ha viatjat a Anglaterra. Allà entra a formar part d'una família polígama que viu en un barri que es regeix per les regles del salafisme pietista i on les dones van vestides amb el sitar.

 

 

Lau Nova es desplaçarà al Regne Unit per visitar la Charlotte, però haurà d'insistir perquè el seu marit accepti que mare i filla tinguin una petita trobada d'una hora, sota la seva supervisió.

"L'hora que jo vaig passar amb la meva filla va ser una hora que vaig passar amb el seu marit".

Des de llavors, els contactes han estat puntuals i cada cop menys freqüents. Però Lau Nova no es resigna a perdre la seva filla i manté l'esperança que un dia se'n surti.

Amb "Ma chère fille salafiste" vol estendre la mà a altres a famílies que passen per una situació similar i evitar que hi hagi altres Charlottes arreu d'Europa. Però també donar a conèixer l'existència del salafisme i denunciar que aquesta ideologia és la primera que es presenta en el mercat als joves amb una necessitat de recerca espiritual.

Notícia relacionada: 17A: Lliçons apreses?

ARXIVAT A:
Jihadisme TerrorismeIslamAtemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut