Barcelona

De Alfonso, a la Comissió d'Afers Institucionals: "Qui estigui lliure de conspirar que tiri la primera pedra"

El cap de l'OAC ha esbroncat els diputats, ha llançat ombres de sospita contra diversos partits i ha dit que "no hi ha causa legal" per cessar-lo

RedaccióActualitzat

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha comparegut davant de la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per explicar la seva versió de les filtracions de les converses que va tenir, poc abans de la consulta del 9-N, amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, difoses pel diari digital Público. Unes trobades en què haurien mirat de fabricar casos de corrupció sobre Esquerra i Convergència. És el primer cop que el Parlament obre un procés de destitució d'un càrrec nomenat pel mateix ple.

De Alfonso ha començat explicant que és un home "digne, recte, honrat i seriós" i ha llegit una frase sobre la dignitat: "Com a qualitat humana és tan noble que compensa les pèrdues que pot causar".

El cap de l'OAC ha esbroncat els diputats, ha llançat ombres de sospita contra diversos partits i ha denunciat una operació política per perseguir-lo i acovardir-lo. Ha assegurat que no pensa "dimitir" i ha defensat com la seva obligació les converses amb el ministre. Del contingut d'aquestes converses filtrades, no n'ha explicat pràcticament res.

Per De Alfonso, el tema d'estudi és "qui ha fet aquestes filtracions" i ha defensat que "res del que s'ha fet des de l'Oficina és il·legal". Segons el cap de l'OAC, "s'han vulnerat drets fonamentals amb la filtració d'aquestes converses" i ha afegit que ell "no tenia constància d'aquestes gravacions" i que "seria de subnormals" pensar que ha pogut ser ell mateix.

"No m'utilitzin de cap de turc, perquè això canta"

De Alfonso ha volgut explicar que "s'està posant en perill una institució que vetlla per la lluita del frau i la corrupció" i que això és un "atac a la ciutadania". El cap de l'OAC ha assegurat que "no hi ha causa legal ni de dret" per cessar-lo, que se l'ha "sotmès a un judici popular" i ha demanat que no l'utilitzin "de cap de turc, perquè això canta".

"Potser m'he deixat gravar, però no em deixaré utilitzar"

Més endavant ha volgut aclarir que "potser" s'ha deixat gravar, però que no es deixarà "utilitzar", i ha demanat que no se l'aparti, perquè ell és "l'únic home que lluita contra la corrupció". Ha reiterat que no està "casat amb ningú" i que no ha rendit mai comptes "amb cap formació política", tot i que ha demanat als diputats que "no siguin hipòcrites", ja que ell s'ha reunit amb "tots els partits" i ho ha qualificat de "normal i democràtic". En aquesta línia ha volgut deixar clar que no desvelarà "el contingut de cap d'aquestes converses, tot i que la temptació és gran".

Del número u de Ciutadans, Albert Rivera, ha explicat que li va demanar "alguna cosa a canvi" quan li va prometre el seu suport per posar-lo al capdavant de l'OAC. Ciutadans, en un comunicat, ha confirmat que hi va haver una reunió el 2013, però per demanar-li que actués "de forma independent contra la corrupció i el frau a Catalunya".

De Alfonso ha afegit que "ahir hauria dimitit", però que tot el seu equip li va donar suport "per seguir endavant". Precisament, un grup de treballadors públics de l'Oficina Antifrau han lliurat a la Mesa del Parlament un escrit en el qual es desmarquen del director i li recorden que per llei ha de mantenir la confidencialitat de les investigacions.

I ha dit que "ni el rei, ni ningú, faran tòrcer la voluntat antifrau d'aquest director per molta merda que li tirin a sobre".

De Alfonso ha dit que ell no ha de descobrir "el pastís de res", en contestar alguns grups polítics que hi feien referència.

La intervenció ha decebut els grups parlamentaris. Tots, excepte el PP, n'han demanat la dimissió i han qualificat "d'atac a la democràcia" les converses que va mantenir amb el ministre.

Inés Arrimadas, de C's: "Això no és un atac d'Espanya contra Catalunya"

Arrimadas s'ha manifestat preocupada pel tipus de reunions que es mostren en les gravacions, i ha preguntat al director de l'Oficina Antifrau si n'ha mantingut d'altres i amb qui. Arrimadas ha animat De Alfonso a "descobrir el pastís" i ha qualificat els fets més propis dels arguments d'una "pel·lícula de Coppola que del segle XXI".

Ferran Pedret, del PSC, a De Alfonso: "Vostè i Fernández Díaz tenen molt mala peça al teler"

Ferran Pedret, diputat del PSC, ha animat De Alfonso a "descobrir el pastís" si té més informació sobre converses mantingudes amb alts càrrecs, com ha semblat que el director de l'Oficina Antifrau deixava entendre abans d'entrar al Parlament. Pedret ha dit a De Alfonso que té "la credibilitat sota mínims" i ha explicat que amb tot aquest enrenou "acaben de fer la campanya electoral a les forces independentistes que d'entrada volien perjudicar".

Lluís Rabell, de CSQP, a De Alfonso: "En qualsevol país, aquesta situació hauria fet caure ministres i governs"

Lluís Rabell ha dit que "els fets que s'han revelat ens indignen, però no ens han sorprès", i ha assegurat que, en qualsevol altre país, "aquesta situació hauria fet caure ministres i governs". Rabell ha demanat la dimissió de De Alfonso i li ha dit que "com menys temps estigui vostè al capdavant de l'Oficina Antifrau, més credibilitat tindrem". Rabell ha assegurat que "tenim al capdavant de la policia un provocador" i ha criticat durament el ministre de l'Interior, a qui ha atribuït "actituds predemocràtiques".

Santi Rodríguez, de PPC, a De Alfonso: "Som davant d'un judici sumaríssim on a vostè ja l'han condemnat"

El diputat del PPC al Parlament Santi Rodríguez ha expressat la seva "condemna més enèrgica" cap al "principal fet delictiu" del cas que afecta Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, que, segons el seu parer, és la "gravació il·legal" de les converses. Ha recalcat que el PPC ha demanat la seva compareixença per poder "valorar" el cas, però no per demanar-ne la "revocació".

Anna Gabriel, de la CUP: "Les institucions públiques estan servint interessos de classe i d'estat"

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha demanat "segellar" l'Oficina Antifrau per impedir que "ningú pugui entrar-hi i destruir possibles proves, discos durs...". Gabriel ha volgut aclarir que no demana la dimissió de l'Oficina Antifrau, sinó la de totes les persones responsables i demana "reforçar més que mai la persecució del frau i la corrupció". Fent referència al ministre de l'Interior, Gabriel ha dit que Fernández Díaz "és un perill públic".

David Bonvehí, de Junts pel Sí: "Les clavegueres de l'Estat fan la guerra bruta a l'independentisme"

Bonvehí ha dit a De Alfonso que tant ell com el ministre "l'han feta grossa" i els ha recordat que "en la vida i en la política no tot s'hi val". El diputat de Junts pel Sí ha qualificat els fets d'atac "a la democràcia" i també ha demanat la dimissió tant de De Alfonso com del ministre de l'Interior.

La comissió –per 19 vots a favor, 2 en contra i 2 abstencions– ha decidit portar al ple de la setmana que ve la destitució del director de l'Oficina Antifrau, que tirarà endavant amb el vot a favor de tots els grups, excepte el PP.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut