De 3.000 euros al mes a 900: pisos turístics tornen temporalment al mercat del lloguer

La Covid ha retornat els pisos turístics al mercat del lloguer per sobreviure amb contractes de temporada, d'uns mesos; o lloguers de llarga durada de 5 o 7 anys

Cristina HerranzActualitzat

A Catalunya hi ha 80.000 pisos amb llicència turística legalment registrats. A la ciutat de Barcelona n'hi ha 9.600, de censats. Prop d'un 70%, és a dir, prop de 7.000, s'han reconvertit en lloguers temporals o residencials, segons ha confirmat l'Associació d'Apartaments Turístics, Apartur. Del 30% restant, una part continuen buits, i a una petit part, se'ls està donant ús turístic quan la manca de restriccions i els confinaments perimetrals permeten la mobilitat.

"A poc a poc, i amb l'arribada de viatgers, els apartaments aniran tornant al mercat turístic. Primer els més cèntrics que són els que tenen més demanda. Després ho faran els pisos ubicats en altres barris. I possiblement, una part no tornarà a l'ús turístic mai més", assegura Enrique Alcántara, president d'Apartur.

 

 


Esperar el turista o reconvertir el negoci

El Víctor és el propietari d'un pis turístic, ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, i des de fa 16 anys té llicència turística. Ha tingut sempre el pis ocupat per viatgers, però amb la pandèmia fa 1 any que el té buit.

"He optat per mantenir el pis buit, i espero que d'aquí a dos o tres mesos la situació s'arregli i torni aviat el turisme. Mentrestant, he aprofitat per fer reformes, ja que mai tenia temps per fer-les. A més, com que no visc a Barcelona, tinc un lloc on dormir quan vinc a la ciutat."

La gran majoria de propietaris han reconvertit els apartaments turístics en lloguers temporals o lloguers de llarga durada, per poder assumir-ne les despeses.

"Un pis turístic que abans ens facturava uns 3.000 euros al mes, ara té un lloguer temporal puntual de 900 o 1.000 euros. Això és un 70% menys. Però bé, els propietaris s'asseguren un contracte, i si aquests diners serveixen per cobrir les despeses, el mercat intentarà aguantar fins que tornin a arribar els turistes", explica Alejandro Idarraga, director executiu de l'assessoria immobiliària Trize Inmo.

 

El perfil dels qui lloguen apartaments amb contractes temporals, que són persones que estan de pas i que tenen residència en un altre domicili, són sobretot estudiants, esportistes o professionals que venen a Barcelona a treballar en projectes durant uns mesos. Són perfils tècnics, tecnològics o de la construcció. En aquest tipus de lloguers de temporada, els llogaters estan atesos amb tota mena de serveis: manteniment 24 hores, neteja o canvi de llençols i tovalloles setmanal, explica Óscar López, gerent d'Alcam Barcelona Apartaments.


No es pot fer ús de la vivenda com a residència habitual

Des de l'inici de la pandèmia, és habitual veure als portals immobiliaris ofertes de pisos de lloguer temporal al costat dels tradicionals. El Sindicat de Llogateres denuncia que, en alguns casos puntuals, algunes famílies han tingut problemes amb la propietat, ja que no els van informar que l'arrendament era per només uns mesos.

És el cas de la Clàudia i el Fran, que se senten enganyats i han denunciat la seva situació.

"Estem vivint en un pis que té llicència turística. Des de la immobiliària mai se'ns va informar que el pis pel qual estàvem interessats era de temporada. En la primera visita, ens van proposar dues opcions: un lloguer de 2 anys pagant dues fiances o un lloguer d'1 any pagant només una fiança. Ens corria pressa trobar pis i vam signar ràpid. I a la immobiliària li interessava que signéssim ràpid també. Tant, que no ens van llegir part del contracte. Ara volem un contracte de llarga durada, de 5 o 7 anys. Contactar amb la propietat és molt difícil, perquè es tracta d'una Socimi, un fons d'inversió nord-americà. De moment, ens proposen que si volem continuar al pis, hem de pagar 350 euros més, és a dir, 1.100 euros per un pis que no s'ho val", explica Fran Salas.

Segons Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres:

"Un estudiant que està a Barcelona tres o quatre mesos, pot fer un lloguer de temporada, i això és perfectament legal. Però en canvi, si una família que viu en l'habitatge de forma permanent fent-ne ús de residència habitual, és completament il·legal que tingui un contracte temporal. Cal lluitar per aconseguir que els propietaris facin lloguers com marca la llei, que són de 5 o 7 anys. I l'administració ha d'intervenir per correcte compliment de la legislació."


Cau el preu del lloguer residencial

El traspàs de bona part dels apartaments turístics al mercat de lloguer residencial, juntament amb l'aprovació al setembre de la llei de contenció de rendes, ha fet caure el preu del lloguer residencial.

Segons l'Incasol, entre març i setembre de 2020, el preu del lloguer es va mantenir estable. A final d'any, ja va començar a caure de forma moderada. Alguns portals immobiliaris, com Fotocasa, apunten a caigudes importants, del 12% respecte abans de la pandèmia. Una caiguda que no es veia des de feia 6 anys, explica Anaïs López, directora de comunicació de Fotocasa.

 

Afegeix que s'ha incrementat l'oferta de pisos però la demanda ha caigut perquè els estudiants universitaris han deixat de llogar pis a Barcelona i l'interès de lloguer s'ha traslladat a la perifèria, sobretot al Vallès. La gent prefereix viure en una casa. De fet, a Fotocasa hem detectat que la cerca de pisos ha caigut un 14% i la de cases o xalets ha pujat un 46%.

Els apartaments turístics esperen poder tornar a allotjar viatgers aquest estiu. De moment, per Setmana Santa, molts continuaran buits, ja que aquests allotjaments, com els hotels, tenen zero reserves.

ARXIVAT A:
HabitatgeMercat immobiliari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut