Un lampista treballant
Autònoms com els lampistes pagaran quotes directament relacionades amb el nivell d'ingressos mensuals (Europa Press)

De 230 a 500 euros: les noves quotes d'autònoms que ha aprovat el Consell de Ministres

La proposta pactada la setmana passada entre el govern espanyol i les patronals del sector estableix 15 trams amb quotes progressivament més altes depenent dels ingressos

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret llei de les noves quotes dels treballadors autònoms, acordades la nit de dimarts a dimecres de la setmana passada, que rebaixa els trams que ingressen menys i apuja els trams amb més ingressos.

L'acord, assolit entre el govern espanyol i les patronals del sector després de nou mesos de negociacions, fixa les quantitats que pagaran els autònoms entre el 2023 i el 2025.

Estableix quinze trams amb quotes diferents per als pròxims tres anys, i amb els trams superiors força més baixos del que estava previst en les primeres propostes, però més alts que els actuals.


"Emergeix del consens"

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que les noves quotes en 15 trams han estat fruit d'un consens molt ampli:

"Emergeix del consens amb tots els agents socials i també amb les tres organitzacions d'autònoms més representatives, amb les que hem arribat a un acord que és extraordinàriament detallat en molts àmbits."

Escrivá ha destacat que serà un nou sistema que de moment s'ha fixat per als pròxims 3 anys i que s'anirà desplegant progressivament després fins a estar plenament implantat el 2031.


Flexibilitat i agilitat de tramitació

Ha afirmat que serà molt flexible i que donarà molta llibertat als autònoms per canviar de tram quan els calgui, de manera que podran anar adaptant les cotitzacions depenent de la seva situació laboral i econòmica.

El ministre també ha assegurat que les tramitacions seran molt més àgils que ara, amb una aplicació de mòbil senzilla de fer servir que estalviarà molta paperassa i despeses en gestoria.

S'ha mostrat especialment satisfet de la definició de les despeses deduïbles perquè les quotes es calculin estrictament amb els rendiments nets, amb una deducció genèrica del 7% per a les despeses més difícils de justificar.

Ha reblat les seves argumentacions assegurant que un de cada 2 autònoms acabarà pagant força menys, i que 3 de cada 4 pagaran igual o menys que ara.


De 200 a 590 euros el 2025

La proposta pactada i ara ja aprovada rebaixa a 200 euros el 2025 la quota mínima per al tram més baix, els que ingressen menys de 670 euros nets al mes, i fixa la màxima, de 590 euros, per als que ingressen més de 6.000 euros nets.

Aquesta és la taula de les quotes que hauran de pagar els autònoms el 2023, el 2024 i el 2025, que mostra com s'anirà reduint progressivament la quota als que menys guanyen i l'augmentarà als que més facturen.


S'aprova el sostre de despesa

El Consell de Ministres també aprova aquest dimarts el sostre de despesa pública a proposta de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que preveu apujar els impostos si cal.

De fet, aquest sostre ja inclourà els diners que s'espera recaptar amb els impostos especials a la banca i a les empreses energètiques anunciats pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el debat de política general.

Aquest sostre de despesa, que haurà d'avalar el Congrés dels Diputats, serà el primer pas en l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023, i també serà un element clau per fer els de la Generalitat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Autònoms
Anar al contingut