Bilbao

David Pla és la veu encaputxada que va anunciar el final definitiu de la violència d'ETA

Tres encaputxats anunciaven el 20 d'octubre del 2011 el final de la violència d'ETA. Una data que podria quedar per a la història. Però qui hi ha darrere de la veu amb passamuntanyes de la banda? Segons les forces de seguretat de l'Estat, l'etarra seria David Pla. Està acompanyat de dues dones, en la presentació habitual dels últims anuncis d'ETA. Les dues dones serien les també dirigents Izaskun Lesaka Argüelles i Iratxe Sorzábal.

RedaccióActualitzat
David Pla ja va ser l'encarregat d'anunciar el cessament de l'activitat armada permanent, general i verificable d'ETA del 5 de setembre del 2010.

Pla és un dels "homes forts" de l'aparell polític de la banda terrorista ETA. Les dues dones que l'acompanyen són les dirigents de la banda armada. Fonts de la lluita antiterrorista situen Iratxe Sorzabal a la cúspide d'ETA, secundada per Izaskun Lesaka. Pla estaria en l'aparell polític.

Amb txapela i passamuntanyes

L'anunci pot significar un abans i un després del terrorisme d'ETA, però la banda l'ha anunciat com sol ser habitual. Tres membres vestits de negre amb caputxa blanca i txapela. Porten el logo d'ETA i la llegenda "Bietan Jarrai" al pit. Un escut que també està enganxat en el fons blau darrere dels etarres.

Una de les dues dones ha estat l'encarregada de llegir la versió en euskera del comunicat. Sorzábal ja va llegir el comunicat del 50è aniversari de la banda el 2009 i també el del 5 de setembre, en què els terroristes van anunciar la seva decisió de posar fi a "les accions armades ofensives".

Fugit des de l'abril del 2010

David Pla, nascut fa 34 anys a Pamplona, va ser detingut aquest abril a França en el marc d'una operació de la Guàrdia Civil contra l'entramat d'advocats de la banda. L'acusaven de fer nexe entre la cúpula terrorista i els presos d'ETA, però el van deixar en llibertat per falta de proves.

Pla va formar part de l'organització juvenil Jarrai, on va arribar a ser un dels seus responsables i es va presentar com a candidat per a la coalició Herri Batasuna a les eleccions municipals l'any 1995.

Pla ha complert sis anys de presó per un delicte de pertinença a banda armada per integrar el comando "Aragón" d'alliberats d'ETA, que havia desembarcat a Espanya per cometre atemptats.

L'agost del 2006 va ser posat en llibertat després de complir la condemna. Pla es va traslladar a França, on va començar les seves activitats en l'entorn de les organitzacions de suport als presos.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut