David Lynch diu que el mandat de Trump podria donar pas a grans reformes
David Lynch diu que el mandat de Trump podria donar pas a grans reformes

David Lynch tindrà un Oscar honorífic després d'estar nominat quatre cops sense èxit

Lina Wertmüller, Wes Studi i Geena Davies també rebran premis a la mateixa cerimònia

Xevi MiróActualitzat

El primer Oscar que rebrà David Lynch a la seva vida serà honorífic. Serà a la cerimònia dels Governor Awards, que es farà a Califòrnia el 27 d'octubre. El director de "Blue Velvet" havia estat nominat quatre vegades a l'Oscar, però no l'havia guanyat mai.

L'Acadèmia del Cinema de Hollywood ha anunciat els 3 nominats als Oscars honorífics, que des de fa 10 anys es donen en una cerimònia separada a la dels Oscars.

 

Lina Wertmüller també rebrà el mateix premi. Ella també és directora de cinema i va ser la primera dona nominada a l'Oscar a la millor direcció, per la seva pel·lícula "Pasqualino Settebellezze". Va ser el 1977 i no el va guanyar. Ara, Lina Wertmüller té 90 anys. Des de llavors, només quatre altres dones han estat nominades per la millor direcció i només una, Kathryn Bigelow, l'ha guanyat. Va ser el 2009, amb el film "En terra hostil".

El tercer nominat és Wes Studi, un actor indígena nord-americà de la nació Cherokee. Wes Studi ha participat en films com "Ballant amb llops", "Avatar" o "L'últim dels mohicans". Geena Davies rebrà el premi Jean Herholt, que es dona també anualment a les persones relacionades amb el món del cinema i que destaquen per la seva tasca humanitària. Aquest premi es dona des del 1956. Geena Davies té un institut que lluita per l'eliminació de la infrarepresentació de les dones als mitjans de comunicació. A més, des del 2015, Geena Davies organitza un festival de cinema a Arkansas, Estats Units, centrat en la diversitat de gènere i cultura.


Les nominacions de Davi Lynch

El primer cop que David Lynch va ser nominat als Oscars va ser amb "L'home elefant", el seu segon llargmetratge, fet el 1980. Va rebre una nominació a millor director i una altra a millor guió adaptat. La pel·lícul·la tenia 6 nominacions més, però no va guanyar cap premi. L'Acadèmia, a més, va rebre fortes crítiques per no fer cap menció al maquillatge del protagonista, i per això, a partir del 1981, es va crear una categoria per al tenir-lo en compte.

 

 

La segona vegada que Lynch va ser nominat com a millor director va ser amb "Blue Velvet". Era el 1987 i tampoc el va aconseguir. Aquell any va guanyar Oliver Stone per la pel·lícula desmitificadora de la guerra del Vietnam "Platoon".

Amb "Mulholand Drive", David Lynch va rebre la tercera nominació per a millor director de l'any. Però també es va quedar sense l'estatueta. La va guanyar Ron Howard per "Una ment meravellosa".

David Lynch és considerat per molts entesos com un dels directors més influents i alhora iconoclastes dels Estats Units. Però la majoria dels premis els ha rebut a Europa. Ha guanyat la Palma d'Or a Canes per "Cor salvatge" i el premi al millor director al mateix festival per "Mullholand Drive". A Venecia, el 2006, li van donar un Lleó d'Or per tota la seva carrera. La seva creació televisiva, Twin Peaks, també és considerada una obra mestra i una de les sèries precursores de l'actual onada de creativitat i talent que s'està produint en el món de les sèries televisives.

David Lynch no ha presentat cap llargmetratge nou des d'"Inland Empire", del 2006. El 2018 va presentar un curt experimental titulat "Ant head", fet amb el compositor Angelo Badalamenti. Un any abans, Lynch havia estat dirigint la tercera temporada de "Twin Peaks". La darrera aparició mediàtica del director és de l'abril passat, quan va sortir al nou vídeo de Flying Lotus, un raper i productor d'avantguarda americà.

ARXIVAT A:
CinemaPremis Oscars
Anar al contingut