L'alcaldable del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, amb Alícia Sánchez-Camacho durant un acte de campanya
L'alcaldable del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, amb Alícia Sánchez-Camacho durant un acte de campanya
Barcelona

Davallada del PSC i entrada de PxC en ajuntaments com l'Hospitalet o Mataró

Els resultats de les eleccions municipals d'aquest diumenge signifiquen una davallada del PSC a les principals ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona i un ascens espectacular de Plataforma per Catalunya. La formació xenòfoba entraria en consistoris com els de l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Mataró, i incrementaria la presència en ciutats com Vic o Manresa, on fa quatre anys ja va aconseguir representació. A Badalona, el PP, liderat per Xavier Garcia Albiol, és la força més votada i, de moment, passa de 7 a 11 regidors.

Actualitzat
El PSC perd l'hegemonia que tenia a l'àrea metropolitana de Barcelona des de les primeres eleccions municipals de l'any 1979. Els socialistes catalans baixen el seu percentatge de vot en bona part de les ciutats més importants de la primera i la segona corona, i podrien perdre les alcaldies de Mataró, Igualada o Sant Feliu de Llobregat.

A Vilanova i la Geltrú, el PSC cedeix la primera posició a CiU en perdre 2 dels 10 regidors que tenia. En altres ciutats, els socialistes veuen molt reduïda la representació tot i que no hi governaven. És el cas de Berga, on perden 2 regidors, o Vic, on el PSC passa a ser la quarta força darrere de CiU, PxC i les CUP.

A Santa Coloma de Gramenet, la ciutat més esquitxada pel "cas Pretòria", Núria Parlón perd la majoria absoluta, tot i que els socialistes continuen com a força més votada. Una situació calcada a la de l'Hospitalet de Llobregat o Sant Adrià de Besòs. Després de la derrota a Barcelona, l'Hospitalet passa a ser la ciutat catalana més gran on han guanyat els socialistes i, darrere de Gijón, la segona de tot l'estat espanyol.

Les excepcions a aquesta tendència són a Sabadell, on Manel Bustos conserva els 13 regidors, o Granollers. L'alcalde de la capital del Vallès Oriental, Josep Mayoral, revalida la seva majoria absoluta, igual que Antoni Balmón a Cornellà de Llobregat.

Convergència i Unió confirma els bons resultats de les darreres eleccions al Parlament i experimenta un notable augment de vots que el col·loca com a primera força política a ciutats com Mataró o Igualada, fins ara en mans del PSC. A la capital de l'Anoia, la federació pràcticament s'assegura l'alcaldia, ja que passa de 6 a 10 regidors i es queda a un sol representant de la majoria absoluta.

CiU també és primera força a Molins de Rei, empatada a 5 regidors amb el PSC, on fa quatre anys era la quarta força política, darrere d'ICV, PSC i Esquerra. A més, la federació nacionalista consolida les alcaldies de Vilafranca del Penedès, Martorell, Vic o Sant Cugat del Vallès, i toca amb els dits la de Manresa, on guanya el PSC per 11 regidors a 4, mentre que fins ara els dos partits estaven empatats a 8 representants.

Qui surt més mal parat d'aquestes eleccions és Esquerra Republicana. La formació independentista baixa el percentatge de vot en la majoria de ciutats i perd la representació en ciutats com Badalona, Mataró, Berga, Cornellà de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sabadell, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. Els republicans conserven representació a Igualada, Granollers i Vilafranca del Penedès.

El PP obté uns resultats històrics a Badalona. El polèmic candidat Xavier Garcia Albiol esdevé el més votat a la població del Barcelonès, i aconsegueix 11 regidors, 4 més que l'any 2007. Garcia Albiol, però, queda lluny de la majoria absoluta (14) i un pacte entre PSC, CiU i ICV és probable que eviti que es faci amb l'alcaldia.

Iniciativa per Catalunya fa el tomb a Sant Feliu de Llobregat, on manté els 7 regidors, mentre que els socialistes en perden 2. A més, els ecosocialistes conserven el primer lloc al Prat de Llobregat, on Lluís Tejedor estaria en disposició de revalidar l'alcaldia per a un nou mandat després de 28 anys al poder.

La gran sorpresa de la nit ha estat, però, l'entrada de Plataforma per Catalunya en moltes de les ciutats de la província de Barcelona i consolida la seva presència en els consistoris on ja hi era. La formació xenòfoba liderada per Josep Anglada assoleix els 3 regidors en ciutats com Santa Coloma de Gramenet o Mataró i n'obté 3 a l'Hospitalet de Llobregat i un a Sant Adrià de Besòs, Igualada o Viladecans. PxC, a més, augmenta la representació a Vic, on es manté com a segona força, i a Manresa passa d'un a 2 regidors.

Una altra formació que millora els resultats de fa quatre anys de manera espectacular són les Candidatures d'Unitat Popular (CUP). A Molins de Rei, passen d'un a 4 regidors, a Manresa d'un a 2 i conserven la representació a l'Ajuntament de Mataró.

Solidaritat Catalana per la Independència en les primeres eleccions municipals en què es presentava no ha aconseguit uns resultats especialment significatius a la demarcació de Barcelona, però han aconseguit representació a l'Ajuntament de Vic.

Per acabar, Ciutadans, una formació que havia presentat llistes en pocs municipis, conserva el regidor de l'Ajuntament de Gavà, però perd el que va obtenir fa quatre anys a Viladecans.

Anar al contingut