Dani Mateo mocant-se amb la bandera espanyola en un gag a La Sexta TV
Dani Mateo mocant-se amb la bandera espanyola en un gag a La Sexta TV

Dani Mateo, citat a declarar per ultratge a la bandera espanyola, per mocar-s'hi

RedaccióActualitzat

El periodista i humorista Dani Mateo està citat com a investigat per un delicte d'ultratge a la bandera. Un jutge de Madrid ha admès a tràmit una denúncia del sindicat policial Alternativa Sindical de Policia.

Mateo haurà de presentar-se davant del jutge aquest dilluns 26 a les 11.30.

El magistrat titular del jutjat d'instrucció 47 de Madrid ha admès la denúncia per la suposada comissió d'un delicte d'ofenses o ultratge a símbols d'Espanya o les seves comunitats, corresponent a l'article 543 del Codi Penal (CP) i un delicte d'odi, corresponent a l'article 510 del CP, durant un gag en un programa de La Sexta TV.


La polèmica

El programa "El intermedio" de La Sexta va fer un gag on es parodiava el primer acte de la princesa Elionor, on llegia el primer article de la Constitució espanyola.

Dani Mateo, col·laborador del programa, va sortir llegint el prospecte d'un medicament indicat per tractar refredats, amb to solemne, perquè deia que era el text "que realment ens uneix a tots".

Notícia relacionada: Dani Mateo: "Si un jutge em diu 'estàs equivocat' hauré de fer la maleta i marxar"

Al final del gag, Mateo esternuda i es moca amb la bandera espanyola i afegeix que no vol ofendre ningú, "ni els espanyols, ni el rei, ni tan sols els xinesos que venen aquests draps."


La denúncia

Alternativa Sindical de Policia, sindicat minoritari de la Policia Nacional, ja havia advertit que denunciaria Dani Mateo per "l'ofensa a Espanya, els seus símbols i per tant a tota la societat democràtica":

"Les ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, les seves comunitats autònomes o els seus símbols o emblemes, efectuats amb publicitat, es castigaran amb la pena de multa de set a dotze mesos."

És l'últim article del títol XXI del Codi Penal dedicat als delictes contra la Constitució que es va introduir a Espanya el 1906 en l'anomenada llei de jurisdiccions, i el 1928 es va incorporar al Codi Penal.

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut