Custodiats i controlats: així recolliran l'acta parlamentària 5 dels presos del procés
Congrés dels Diputats

Custodiats i controlats: així prendran possessió de l'escó cinc presos del procés

Els presos tindran limitada la llibertat de moviments a l'edifici del Congrés tret de l'hemicicle, on no hi haurà policia

Actualitzat

Els líders independentistes en presó preventiva que van aconseguir un escó de diputat o senador a les eleccions generals del 28A podran assistir en persona a les sessions constitutives de les dues cambres que es farà el dimarts 21 de maig.

És tota la concessió que ha fet el Tribunal Suprem, que ha denegat la seva llibertat provisional i la suspensió del judici que havien demanat les defenses.

Així doncs, Oriol Junqueras, per ERC, i Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, per Junts per Catalunya, podran ser el dia 21 al Congrés dels Diputats, mentre que Raül Romeva podrà anar al Senat a recollir la seva acreditació com a membre de la cambra alta per ERC.

Ara bé, el Suprem deixa clar a la seva interlocutòria que, un cop s'hagi acabat la sessió, els cinc presos del procés "hauran de ser reintegrats sense dilació al centre penitenciari".

 

 

Desplegament de seguretat


Tot i que el seu mandat s'acaba el dia abans, el dilluns 20, la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, ja està supervisant el dispositiu de seguretat per a la custòdia dels presos del procés durant la sessió constitutiva de l'endemà.

La logística preveu que els presos siguin traslladats des de la presó de Soto del Real en furgons de la Guàrdia Civil, que accediran directament als aparcaments subterranis de l'edifici de la Carrera de San Jerónimo.

Un cop allà, es farà el relleu en la custòdia, que passarà a mans de la Policia Nacional, que és el cos que té les competències en matèria de seguretat a les cambres.

Els plans preveuen que a dins del Congrés i del Senat s'habiliti un espai per als reclusos, com ja passa al Tribunal Suprem mentre es fa el judici, on s'estaran mentre no comenci la sessió constitutiva, prevista per a les 10 del matí.

 

 

Sense manilles

Durant tota l'estada al Congrés aniran sense manilles però tindran limitada la capacitat de moviments. Dins de l'hemicicle no tindran custòdia policial, perquè les forces de seguretat no hi poden accedir.

Un cop comenci la sessió, els quatre diputats electes votaran la composició de la mesa i acataran la Constitució per adquirir plenament la condició de diputats. Com la resta de diputats electes, els presos s'hauran de moure per l'hemicicle per dipositar les paperetes en les diferents tandes de votacions.

Un cop s'acabi, els presos ja diputats seran entregats per la policia a la Guàrdia Civil perquè els traslladi de nou a la presó de Soto del Real, als afores de la capital espanyola.

 

Recollida de l'acta

ERC i Junts han anunciat un recurs al Tribunal Suprem contra la resolució que permet que siguin presents a la sessió constitutiva però que limita els moviments més enllà de l'hemicicle i que no obre la porta, per exemple, a una recollida presencial de l'acta de diputat.

Si el Suprem no canvia de criteri, els quatre diputats presos rebran l'acta a través d'una persona delegada que s'encarregarà de fer els tràmits previstos al Congrés abans de dilluns a les 20.00, que és quan expira el termini.

El cas de Romeva

Raül Romeva també serà a la sessió constitutiva del Senat. En aquest cas se saben menys detalls del dispositiu que envoltarà la seva presència a la cambra alta, tot i que segons fonts del Senat serà semblant al que s'adopti al Congrés.

En el cas de Romeva, a més, haurà de recollir l'acta de senador. Contràriament a la cambra baixa, el Reglament del Senat estableix que s'ha de fer de manera presencial.

 

El PP, en contra

El president del PP, Pablo Casado, ha criticat que els presos electes puguin assistir a la sessió constitutiva del Congrés perquè:

 

"Vindran a humiliar les institucions espanyoles".

 

El líder dels populars ha exigit que Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva només puguin jurar o prometre el càrrec "per la Constitució i pel rei d'Espanya" i no s'accepti "cap formalisme que tracti d'ocultar la lleialtat a la legalitat en vigor".

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AJudici procésOriol JunquerasJosep RullJordi TurullJordi SànchezRaül Romeva
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut